Societat

Patrimoni

Teules romanes cuites a les Gavarres

La rajoleria de Can Frigola, a Sant Climent de Peralta, ha estat l'escenari de la fabricació de 150 teules romanes, que s'han destinat al jaciment d'Ermedàs

Organitzada pel terrisser Josep Matés, hi ha participat el GRAPE

La cuita de la rajoleria de Can Frigola, a Sant Climent de Peralta, va destinar-se en aquesta edició a la ceràmica romana. El procés divulgatiu, en el qual en cada edició hi participen activament més persones, va començar aquest any el 21 i el 22 de setembre amb el taller destinat a fer conèixer i a experimentar la tècnica de fabricació d'aquestes peces, i amb l'objectiu final marcat enguany de fabricar unes 150 teules romanes, entre les planeres i les rodones tradicionals a les nostres edificacions. Tal com explicava Quim Tremoleda, el director del Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l'Estany(GRAPE), “hi ha qui en diu teula àrab, però ja la feien servir els romans”.

El terrisser bisbalenc Josep Matés, ànima de l'encesa bianual de Sant Climent, feia notar el to divulgatiu de l'activitat i subratllava que la destinació del objectes del procés de cuita no és, en cap cas comercial. “Triem una activitat diferent perquè tot el muntatge sigui útil. Ara, ha de quedar clar que això no és cap activitat privada, sinó que és per a ús col·lectiu.”

Enguany les teules aniran a raure al jaciment arqueològic d'Ermedàs. Allà es farà un cobert per no haver de cobrir les troballes i treballar durant cada excavació amb més protecció. Des del setembre, quan es va fer el taller, el procés s'ha allargat fins al cap de setmana passat, quan es va desenfornar la cuita. L'enfornada de les peces s'havia fet el 13 d'octubre, l'encesa del forn va tenir lloc set dies més tardi la cuita pròpiament dita es va estendre –amb el forn a tota màquina– del 18 al 20 d'octubre. Matés ja pensa en el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia