Societat

Arriba el Nadal

Caganers indignats, a Olot

Dues artesanes de la Botiga dels Records d'Olot creen la col·lecció Catalans d'Avui amb una sèrie de caganers amb pancartes reivindicatives

Es tracta de peces artesanes, que, fins i tot, es poden personalitzar

Moltíssima gent està empre­nyada, molt empre­nyada amb aquest últims anys de crisi econòmica impo­sada, però, sobre­tot, de manca de feina, d'empo­bri­ment de la població i de pèrdua de drets fona­men­tals i de ser­veis bàsics. Les dues pro­pietàries de la Botiga dels Records d'Olot han creat una sèrie de caga­ners empre­nyats, que agru­pen a la col·lecció Cata­lans d'Avui. Han vol­gut reflec­tir a través d'aquesta popu­lar figura dels pes­se­bres cata­lans aquesta situ­ació que es viu al car­rer. És, doncs, la seva manera d'apor­tar un gra de sorra a la reflexió sobre la difícil con­jun­tura del moment.

Es tracta de caga­ners mode­lats amb fang que, poste­ri­or­ment i en un taller d'imat­ge­ria reli­gi­osa de la capi­tal gar­rot­xina, s'emmot­llen. El pin­tat, que fins i tot es pot per­so­na­lit­zar, és total­ment artesà. De fet, aquests caga­ners i totes les peces que aques­tes dues cre­a­ti­ves tenen a la seva botiga del car­rer de Sant Pere Màrtir, a tocar del de Sant Fer­riol, tenen la cer­ti­fi­cació ofi­cial d'arte­sa­nia.

La sèrie de caga­ners rei­vin­di­ca­tius és molt extensa i les ban­de­res o pan­car­tes que exhi­bei­xen són per­fec­ta­ment iden­ti­fi­ca­bles. Així, un caga­ner amb bata de metge mos­tra les tiso­res sota un símbol de pro­hi­bició, un du la pan­carta del “Keep calm and speak Cata­lan” i, en aquesta línia inde­pen­den­tista, n'hi ha un altre amb l'este­lada –també n'hi ha amb la senyera i amb la ban­dera del Barça–. No hi falta el “Per un país de tots, l'escola en català”, que sosté un caga­ner amb samar­reta verda; ni un amb la ban­dera amb l'embut i la crida a una edu­cació pública de qua­li­tat; ni un altre amb la pan­carta a favor de la lli­ber­tat d'expressió típica amb la careta amb la boca tapada; ni un amb samar­reta lila i una ban­dera con­tra la violència de gènere amb el lema “Prou violència mas­clista” i la mà amb el símbol femení al seu inte­rior, ni un amb el popu­lar senyal d'estop i el lema “Prou des­no­na­ments”. Final­ment, n'hi ha un que sosté una pan­carta anti­cor­rupció.

Com a pro­fes­si­o­nals de l'arte­sa­nia reco­ne­gu­des per la Gene­ra­li­tat, tenen peces a la botiga ofi­cial del govern català, tot i que, en aquest cas, se'ls ha dema­nat que els caga­ners que hi expo­sen no duguin els símbols rei­vin­di­ca­tius.

Aquests caga­ners s'han pogut adqui­rir per pri­mera vegada durant els tres dies de Fira del Pes­se­bre que s'ha fet al cen­tre d'Olot i, a par­tir d'ara, a la Botiga dels Records. A part d'aquesta col·lecció de Cata­lans d'Avui, la botiga té col·lec­ci­ons de caga­ners sobre altres temàtiques. La més sin­gu­lar és la dedi­cada a les figu­res que inte­gren la faràndula ofi­cial de les fes­tes del Tura. Aques­tes figu­res, sobre­tot el gegant de Miquel Blay i la geganta de Celestí Devesa, són tot un símbol a Olot. Això no obs­tant, les dues pro­pietàries de la Botiga dels Records no han dub­tat a con­ver­tir-los en caga­ners, jun­ta­ment amb els nans, els cava­llets i el Lli­ga­mos­ques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.