Societat

Empatia amb els aturats

Montgat forma professionals a l'atur perquè facin classes a persones que busquen feina

El programa ‘Anem per feina!' ofereix també incentius als emprenedors i ajuts a les empreses que contracten montgatins

La veu de Ringo Starr entonant l'arxiconegut Yellow Submarine omple la sala del centre cívic de les Mallorquines, a Montgat, on la Mila ajuda els seus alumnes a millorar el seu nivell d'anglès per trobar feina. Fins fa pocs mesos, ella era una més dels 2.000 montgatins que busquen una ocupació en una vila de 10.000 habitants on les possibilitats de trobar-ne són cada cop més limitades. La Mila, originària de Bulgària, havia estat cap d'exportacions en una empresa que va fer aigües. Mai s'havia plantejat fer classes, però el seu nivell d'anglès li va obrir les portes a una feina que ha descobert que li agrada. “Tinc un fill petit i la feina anterior m'obligava a viatjar constantment; en canvi, amb aquesta puc conciliar més fàcilment”, explica. Coneix bé la situació en què es troben els seus alumnes perquè ella mateixa hi ha estat. Són un reflex de l'ampli ventall de tipologies d'aturats que no es rendeixen i esperen trobar el seu espai en el mercat laboral, aquí o fora. El Xavi té 53 anys i reconeix que ha fet “de tot” al llarg de la seva carrera, però ara l'edat el condemna a la marginació laboral i es planteja marxar. L'Anna, en canvi, és massa jove. Tot just ha acabat els estudis de treball social, no té experiència i per això no la contracten. L'Eli sí que en té, d'experiència i d'alt nivell, però li diuen que té “massa currículum” i li tanquen les portes. La Maria és arquitecta tècnica. La bombolla immobiliària la va deixar al carrer i ara l'única sortida és buscar feina en despatxos que treballin per a clients estrangers i per això necessita l'anglès. Igual que l'altra Maria, mestra de primària, que veu que l'única opció de passar les oposicions és tenir un bon nivell d'anglès. Ells i la resta de companys busquen en la formació una eina per sortir de l'atur.

L'any 2008, Montgat tenia una taxa d'atur del 7,8%, i avui la xifra ja voreja el 15%. El regidor de Promoció Econòmica, Jordi Chimisanas, explica que l'abast del problema els va empènyer a donar una resposta des de l'Ajuntament, en un moment en què les aportacions supramunicipals pràcticament han desaparegut. Així va sorgir Anem per feina!, un programa dotat amb 80.000 euros que es basa en la contractació d'aturats qualificats que es reciclen per esdevenir els formadors que ajudaran altres aturats a trobar una ocupació, ja sigui en una empresa o bé muntant el seu propi negoci. A través del programa, s'han contractat vuit persones, cinc formadors i tres professionals de suport que assessoren desocupats amb especials dificultats per trobar feina, emprenedors i un altre que fa de formador de formadors. El regidor destaca “l'empatia que provoquen els formadors, perquè ells mateixos han viscut la mateixa situació d'atur que els alumnes”.

A més de formació en àmbits com ara l'anglès, les tecnologies de la informació, l'ofimàtica i les eines per crear la pròpia empresa, el programa ofereix ajuts als emprenedors. Fins a l'arribada de la llei estatal de reducció de la quota de nous autònoms, l'Ajuntament feia aquesta bonificació. També ofereix la subvenció dels interessos bancaris dels nous emprenedors que sol·liciten microcrèdits. Hi ha avantatges per a les empreses que contracten aturats de Montgat. Se'ls ofereixen bonificacions de part de l'IBI. A l'hora d'anar per feina, tot suma per mirar de millorar situacions difícils.

8
persones en situació d'atur
ha contractat l'Ajuntament de Montgat per posar en marxa el programa ‘Anem per feina!' durant aquest any. Cinc d'ells treballen de formadors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.