IGP Calçot de Valls. fruits de la terra

La ceba dolça i festiva

Les cròniques relaten que el Xat de Benaiges, un pagès de Valls, va descobrir l'elaboració del calçot. Actualment és la base de la calçotada, un àpat que no s'entendria fora del marc de celebració col·lectiva. També s'ha convertit en una base econòmica de l'Alt Camp

«Els calçots, el porro i els cas­tells, tres coses nos­tres que sem­pre m'han fas­ci­nat. Nei­xen de la terra i em fan mirar el cel.» La defi­nició és del direc­tor de cinema Bigas Luna, en el pròleg del lli­bre La cuina del calçot, de Joan Jofre i Agustí Gar­cia, edi­tat per Cos­setània Edi­ci­ons. El calçot és la base de la festa gas­tronòmica de la calçotada i és difícil enten­dre l'àpat fora d'aquest marc de cele­bració col·lec­tiva, fami­liar i d'amis­tat.

Els calçots són cadas­cun dels brots de la ceba blanca replan­tada, que es calça amb terra a mesura que creix. La ceba és de la vari­e­tat blanca gran, que des­taca per la dolçor. Amb tot, el que la con­ver­teix en única és la pràctica de cul­tiu, per la qual es desen­vo­lu­pen els brots ten­dres, i la pràctica gas­tronòmica, amb la cuita dels calçots a la flama viva de redol­tes. L'ori­gen gas­tronòmic s'atri­bu­eix al Xat de Benai­ges, un pagès de Valls, que de manera fortuïta va posar a coure uns brots de ceba a la flama. És el que es diu a les cròniques. La calçotada, actu­al­ment, s'ha con­ver­tit en una de les bases econòmiques de l'Alt Camp. Els res­tau­rants de la comarca atre­uen milers de visi­tants, anu­al­ment, amb l'únic objec­tiu de degus­tar una calçotada en el ter­ri­tori d'ori­gen.

La pers­pec­tiva de negoci és un dels motius pels quals la calçotada ha fet avançar i allar­gar la tem­po­rada, que ini­ci­al­ment era de febrer a març. La Gran Festa de la Calçotada, que se cele­bra l'últim diu­menge de gener, con­ti­nua en el calen­dari com la data ofi­cial d'ober­tura de la tem­po­rada, s'hi orga­nit­zen con­cur­sos de pro­duc­tors, de salsa i, el més espec­ta­cu­lar de tots, de men­jar calçots, amb riva­li­tats entre con­cur­sants que pas­sen d'una edició a l'altra.

La Indi­cació Geogràfica Pro­te­gida del Calçot de Valls apa­reix, com a res­posta a la demanda dels page­sos del Camp de Tar­ra­gona, per acon­se­guir una dis­tinció ade­quada a la qua­li­tat del pro­ducte. La pro­ducció de la IGP es comer­ci­a­litza en manats de 25 o 50 uni­tats a les agro­bo­ti­gues de les coo­pe­ra­ti­ves agrícoles de Valls, Alco­ver i Cam­brils. Es reco­neix perquè els manats estan lli­gats amb un fil blau amb l'eti­queta nume­rada del pro­duc­tor i, pel que fa al preu, es fixa sobre la base de cri­te­ris d'oferta i demanda.

La calçotada ha man­tin­gut els pro­duc­tes tra­di­ci­o­nals, tot i el salt de l'àmbit fami­liar al de la res­tau­ració. La calçotada es com­pleta amb la salsa, en la qual se suquen les cebes, un plat de carn de xai, llon­ga­nissa i boti­farra a la brasa, i les postres, on no falta la taronja.

Productors
50
Localització
Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès i Tarragonès
Producció anual
5 milions d'unitats
Festa gastronòmica
El darrer diumenge de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada a Valls
On trobar-los
www.igpcalçotdevalls.cat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.