DOP Oli del Baix Ebre i el Montsià. fruits de la terra

L'oli més antic

El Baix Ebre i el Montsià són paisatges d'oliveres des de molt antic. En aquesta zona del sud de Catalunya, la principal productora d'oli del país, hi trobem les oliveres més antigues del món, sobretot a la part del riu Sénia, on hi ha exemplars que s'apropen als mil anys

Segons els his­to­ri­a­dors, van ser els grecs els que van por­tar el con­reu de l'oli­vera a les comar­ques del Baix Ebre i el Montsià. En aquesta part de Cata­lu­nya és on es tro­ben les oli­ve­res més anti­gues del país i del món. Arbres de bran­ques recar­go­la­des i troncs immen­sos que impac­ten la mirada i que donen al pai­satge un to verd pla­te­jat molt carac­terístic. Aques­tes comar­ques són les prin­ci­pals pro­duc­to­res de Cata­lu­nya d'oli d'oliva, amb una pro­ducció anual d'unes 45.800 tones d'oli i unes 12.100 hectàrees con­re­a­des. Però no tota aquesta pro­ducció es comer­ci­a­litza a través del segell de la deno­mi­nació d'ori­gen pro­te­gida (DOP), una marca que es va acon­se­guir el 2003. Les carac­terísti­ques dels arbres, en molts casos de grans dimen­si­ons, fan que la recol·lecció de les oli­ves en aquesta part del país siga més difícil que en altres zones, per això una part de la collita es recull del terra i no de l'arbre. Això pro­voca que l'oli tinga menys qua­li­tat, fet que explica que d'una pro­ducció de 45.800 tones, només 700 siguen d'oli verge extra i 145 es comer­ci­a­lit­zen sota alguna de les mar­ques de la DOP: Aco­bem, Aureum, Ibe­ro­lei, Cabra Fei­xet i Iler­cavònia. Són olis obtin­guts a par­tir de tres vari­e­tats d'oliva: la mor­ruda, la sevi­llenca i la farga. Els experts diuen que «són olis nets, trans­pa­rents, sense vels ni ter­bo­lesa», d'uns colors que van del groc verdós al dau­rat. També en des­ta­quen que són olis sabo­ro­sos i aromàtics de gust afrui­tat i lleu­ge­ra­ment dolç. El con­sell regu­la­dor de la DOP fa una aposta clara per incre­men­tar la pro­ducció d'oli pro­te­git i les dotze coo­pe­ra­ti­ves que inte­gren la DOP (Sant Roc de Paüls, Sol­de­bre de Tor­tosa, Sant Isi­dre del Perelló, l'Oli­va­rera de Camar­les, la del Mas de Bar­be­rans, la de Sant Gre­gori de Santa Bàrbara, la del Camp de Santa Bàrbara, la de la Galera, la de Godall, la de Fre­gi­nals, la de la Sénia i la d'Ull­de­cona) orga­nit­zen anu­al­ment fires per pro­mo­ci­o­nar el seu oli i les seues mar­ques de manera con­junta. Es tracta d'unes mos­tres que ja for­men part del pai­satge quo­tidià del Baix Ebre i el Montsià els mesos que dura la cam­pa­nya de l'oli. Durant aquests mesos, l'olor ape­ga­losa de la sansa es pot per­ce­bre en bona part d'aquests muni­ci­pis sovint envol­tats de camps d'oli­ve­res. Fins i tot algu­nes guies turísti­ques ho des­ta­quen. Ara bé, a final dels 90 hi va haver una impor­tant recon­versió agrària que va subs­ti­tuir mol­tes de les oli­ve­res per taron­gers. Va ser quan la plana que separa el Mas de Bar­be­rans de Santa Bàrbara va dei­xar de ser un mar de color verd pla­te­jat.

Productors
3.300 productors i 12 cooperatives
Localització
El Baix Ebre i el Montsià
Producció anual
700 tones d'oli verge extra
145 tones amb DOP
45.800 tones en total
Varietats
Sevillenca, morruda i farga
On es poden trobar
www.acobem.com


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.