Colles de diables protestaran a Banyoles contra la directiva europea de pirotècnia
Escenificaran aquesta nit un enfrontament entre ells i uns «parlamentaris» de la UE
Membres del Parlament Europeu –que per a l'ocasió seran uns capgrossos portats per uns actors– es reuniran aquesta nit a l'ajuntament de Banyoles per reafirmar-se en la polèmica normativa. «Sí a la directiva europea!, creada amb il·lusió de fer un món millor, una societat més unida, més democràtica i més lliure...» és el lema de la seva trobada. La rèplica la donaran centenars de contramanifestants: els Diables d'en Pere Botero, de Salt; Pim, Pam, Pum, Foc, d'Olot; l'Escamot dels Diables de Centelles; els Diables de les Corts, de Barcelona, i els amfitrions, Gàrgoles de Foc, que diuen que estan «indignats per aquesta provocació refinada i agressió a les nostres festes més populars».
Aquesta escena, que podria ser ben real, és només el guió de l'acte de protesta que, en un to crític i alhora divertit, s'ha programat en contra de la directiva 2007/23/CE, aprofitant que avui té lloc el tradicional espectacle de foc de les festes d'agost de Banyoles.
Al·legacions
Els representants de les diferents entitats que organitzen actes de foc van aprovar per unanimitat, en una trobada que va tenir lloc el cap de setmana passat a Valls, presentar dotze al·legacions a l'esborrany de normatives que ha elaborat el govern estatal per adaptar la directiva europea a l'Estat espanyol. Consideren que el text és massa genèric i que crearà problemes. En les al·legacions es reclamarà que el text tingui en compte les especificitats de les manifestacions festives de Catalunya i que no es reguli aquests esdeveniments amb els mateixos paràmetres que els espectacles pirotècnics de més volada. Per altra banda, el col·lectiu afectat prepara per al setembre un altre acte reivindicatiu per pressionar l'executiu.
Molta burocràcia
Està previst que la directiva entri en vigor el gener de l'any que ve. Les colles reclamen, sobretot, que es flexibilitzin els condicionants que se'ls aplicarien a l'hora de fer una actuació. Es demana també que les autoritzacions continuïn depenent dels ajuntaments i que no calgui demanar múltiples permisos. Les entitats catalanes volen que, ja que no fan servir material de tipus professional, se'ls apliquin els paràmetres ja previstos per a castells de focs amb menys de 50 quilos de material pirotècnic, que es poden transportar en vehicles privats, que no han de ser manipulats per professionals i que no requereixen cap permís estatal. Un altre dels aspectes més polèmics –el fet que el públic assistent hagi de signar una autorització– és un dels punts criticats en el document d'al·legacions. Així, l'escrit ho considera «impossible de complir» (es calcula que cada any a Catalunya s'haurien de signar dos milions d'autoritzacions) i es demana que el consistori simplement hagi d'informar de les normes de seguretat. Una altra dificultat que imposaria la normativa seria l'obligatorietat que el públic estigués a quinze metres de l'espectacle. A més, les colles de diables s'oposen al fet que la normativa els consideri «espectacles» i volen que la llei els anomeni «manifestacions festives».
Mobilitat limitada
L'adaptació de l'Estat espanyol a la directiva europea provocarà també maldecaps de caràcter geogràfic a diables i bèsties de foc. Així, les colles catalanes, valencianes i balears hauran d'esperar a ser considerades pel Ministeri de Cultura «patrimoni immaterial nacional» abans de poder actuar fora del seu territori. A més, queda absolutament prohibit que les entitats actuïn en altres països europeus.