Salut

salut

Cau el nombre d'operacions que es fan als hospitals de Figueres, Olot i Salt

El Parlament va aprovar ahir una proposta de resolució del PSC en què es demana que es recuperi l'activitat quirúrgica del 2010 i que es prioritzi la xarxa pública

Des del 2010 fins al 2012, l'activitat quirúrgica programada als hospitals públics de Figueres, Olot i Salt va caure de forma notable. A l'hospital de Figueres, la disminució del nombre d'operacions va ser de prop del 24%; a l'hospital Sant Jaume d'Olot, del 17%, i a Salt, del 10%. Per contra, en aquest mateix període va augmentar un 26% el nombre d'operacions fetes a l'hospital de Palamós, un 18% les que es van fer a l'hospital de Campdevànol i un 20% les que es van dur a terme a la clínica privada Salus Infirmorum de Banyoles. El Servei Català de la Salut contracta activitat quirúrgica als hospitals públics i privats i són aquests els encarregats de gestionar-la d'acord amb diferents paràmetres i objectius.

La comissió de Salut del Parlament va aprovar ahir per unanimitat una proposta de resolució del grup socialista que té com a objectiu reconduir una situació que, segons l'opinió del PSC, genera fortes desigualtats territorials. Per mitjà d'aquesta iniciativa, el Parlament insta el govern català a tornar, entre aquest any i el vinent, a l'activitat quirúrgica de l'any 2010 habilitant les partides pressupostàries necessàries als hospitals públics de la regió sanitària de Girona. Així mateix, es demana al govern que revisi la compra d'activitat quirúrgica programada als hospitals privats –Salus Infirmorum i clínica Girona– i prioritzi la xarxa hospitalària pública.

El 2011 l'activitat quirúrgica a la regió sanitària de Girona va baixar i va passar de 29.324 intervencions quirúrgiques a 27.086. El 2012 el nombre d'operacions es va recuperar i es va arribar a 29.319. En la resolució es destaca l'impacte de la disminució del nombre d'operacions a l'hospital Santa Caterina de Salt.

Possibles efectes de la gerència única

La davallada de l'activitat quirúrgica a l'hospital de Salt va començar el 2011, any en què es va posar en marxa la gerència única compartida entre l'Institut Català de la Salut (que gestiona l'hospital Trueta) i l'Institut d'Assistència Sanitària (que gestiona l'hospital Santa Caterina) en el marc del projecte CIMS (créixer, innovar i millorar en salut). De les 3.966 operacions que es van fer el 2010 es va passar, el 2012, a 3.579, cosa que representa 387 intervencions quirúrgiques menys. En el text aprovat pel Parlament es fa notar la importància que el projecte de gerència única no comporti la pèrdua d'activitat assistencial a cap dels centres. En els anys esmentats, el nombre d'operacions al Trueta va augmentar un 5%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.