Societat

Medi Ambient

Més ocells que mai al Delta

La inundació dels arrossars a l'hivern afavoreix l'increment d'aus aquàtiques a la desembocadura de l'Ebre

El cens en comptabilitza 17.791 exemplars, 5.000 més que durant l'any passat

El Delta de l'Ebre ha registrat aquest hivern una xifra rècord d'aus aquàtiques, un total de 315.343 ocells s'han refugiat en aquesta zona humida, gairebé un 30% per sobre de la mitjana dels darrers deu anys. Són múltiples els factors que hi tenen a veure, entre els quals la climatologia en altres zones humides i els aspectes biològics de l'espècie. “Recomptem ocells migradors que recorren milers de quilòmetres, han criat al nord d'Europa i es desplacen cap al sud a l'hivern, i influeixen moltes variables en el nombre d'aus que es queden al Delta”, explica el biòleg del parc natural, Toni Curcó. Ara bé, en els últims vint anys es detecta una tendència a l'alça dels ocells hivernants (hi ha registre des de 1972).

“Si gela a la Camarga o Doñana està sec, afavoreix que el nombre d'aus aquàtiques sigui més gran al Delta. Amb tot el més important és que constatem una tendència a l'alça”, assenyala Curcó. I aquesta tendència positiva és gràcies a la creació del parc natural i a les mesures agroambientals de l'arròs que s'apliquen des de final dels anys noranta, que suposen que els camps s'inunden després de la collita de l'arròs.

Tot i que els darrers hiverns s'ha assecat el marge esquerre del delta de l'Ebre per combatre la plaga del cargol poma, ja que el mol·lusc invasor necessita l'aigua per desplaçar-se, la mesura no sembla tenir cap efecte negatiu cap a les aus aquàtiques que habiten als arrossars. “El cens que elaborem és de més de 80 espècies i no totes depenen dels arrossars, però les que en depenen han continuat augmentant els darrers anys”, diu el tècnic del parc natural. Això sí, s'ha detectat més concentració d'aus a l'hemidelta dret. “La densitat d'aus és molt superior al marge dret del Delta, però la capacitat d'acollida és prou alta, tenen suficient menjar”, assenyala Curcó.

Entre els ocells que han passat l'hivern al Delta de l'Ebre destaquen el grup dels anàtids (un 51% del total), dintre dels quals sobresurt l'ànec collverd, el xarxet i l'ànec cullerot. Els limícoles són el segon grup d'aus més ben representants, amb un total de 80.830 exemplars. En aquest cas, s'ha aconseguit per cinquè any consecutiu una xifra rècord històric. El territ variant amb44.991 exemplars encapçala la llista. També ha aconseguit un rècord una de les espècies més característiques del Delta, el flamenc, amb un total de 17.971 exemplars, uns 5.000 més que l'any anterior. Amb tot, aquesta xifra no garanteix el seu èxit reproductiu a la primavera, ja que les condicions climatològiques poden dificultar la nidificació.

Però no tot han estat aspectes positius, també hi ha espècies que han registrat una davallada. Aquest és el cas del territ menut, del qual només s'han comptabilitzat 5.600 exemplars, mentre que els darrers anys havia superat els 9.000, o del martinet blanc i l'esplugabous, que han patit una davallada de més del 30% en relació amb la mitjana dels darrers deu anys. D'altra banda, el cens ha permès localitzar espècies estranyes com un ànec glacial, un morrell buixot o cinc morells xocolaters.

En l'elaboració del cens han participat una quarantena de persones, entre tècnics del parc, agents rurals i voluntaris. Les dades s'integren en un cens internacional que té la finalitat de quantificar els ocells aquàtics que hivernen en més de 80 països d'Europa, Àsia i el nord d'Àfrica.

85.576
ànecs collverds
s'han comptat aquest hivern, el valor màxim de tota la sèrie històrica
5.600
territs menuts
, una espècie que ha davallat al Delta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.