Societat

Santa Maria de Corcó no canvia de nom

El municipi mantindrà l'actual nom tot i que, en una consulta popular, l'opció guanyadora ha estat l'Esquirol

La participació no ha arribat al 50%, que era el mínim que havia fixat l'Ajuntament per tenir en compte el resultat

El municipi de Santa Maria de Corcó (Osona) continuarà finalment amb aquest nom. En la consulta popular que s'ha organitzat per plantejar als ciutadans un canvi de nomenclatura, s'ha imposat en un 90% dels vots l'opció de l'Esquirol. Ara bé, la participació ha estat del 42% i per tant no assoleix el mínim que havia fixat l'ajuntament del municipi, un 50%, per tenir en compte els resultats i votar a ple si es ratificava l'opció guanyadora. Segons l'alcalde, Àlex Montanyà, hi tenien dret a vot 1.850 persones. L'han exercit 777 ciutadans, dels quals gairebé 700 s'han posicionat a favor de l'Esquirol, un nom històric que es remunta entre els segles XIV i XV.

Segons l'acord de ple entre els grups municipals de CiU, Iniciativa, i Cabrerès i Progrés, de Santa Maria de Corcó, era necessari assolir un 50% de participació perquè el consistori sotmetés a votació si ratificava o no l'opció guanyadora del referèndum d'aquest diumenge. Han fet ús del seu dret a vot 4 de cada 10 esquirolencs de manera que el resultat de la consulta sobre el canvi de nom, d'entrada, no passarà per ple i per tant es mantindrà Santa Maria de Corcó com a nom oficial del municipi. En total, han votat 777 ciutadans de les 1.850 persones que tenien dret a fer-ho. I entre els vots emesos, ha arrasat l'opció de l'Esquirol: 9 de cada 10 vots a favor del nom històric.

De fet, la nomenclatura és tan històrica que es remunta entre els segles XIV i XV al voltant d'un antic hostal al camí ral entre Olot i Vic i que passava pel Cabrerès. El regentava una família de cognom Esquirol, etimològicament vinculat a “quer, querol” ja que la pedra és característica de la zona, ha explicat l'alcalde del municipi. L'hostal, que més tard va regentar una altra família, de mot Perai, va construir al seu entorn un nucli de sis famílies. No va ser fins el 1734 que la parròquia rural de Corcó es va establir el nucli, que va adoptar llavors el nom de Santa Maria de Corcó -excepte entre 1937 i 1939.

Popularment, l'Esquirol

Montanyà, que era partidari de fer la consulta coincidint amb un procés electoral ordinari com les europees però que se n'ha hagut de fer enrere perquè governa en minoria, està convençut que popularment continuarà coneixent-se com l'Esquirol i obre la porta a poder fer una nova consulta més endavant i tornar-ho a plantejar als ciutadans.

En aquesta ocasió, la proposta popular ha prosperat perquè els impulsors han presentat un 10% de signatures dels ciutadans d'un municipi que inclou els nuclis de Santa Maria, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts. Segons l'alcalde del municipi, a grans trets, “la gent més gran” és partidària de mantenir Santa Maria mentre que “els més joves i els vinguts de fora” opten per l'Esquirol perquè “és més simpàtic i agrada molt”, ha reconegut

L'Esquirol és també conegut perquè els ciutadans d'aquest municipi, al segle XIX van rebentar una vaga de treballadors en una fàbrica de la comarca, en ple procés d'industrialització, entre Manlleu i Roda de Ter. Des de llavors es coneix com a “esquirol” qui ocupa un lloc de feina d'un treballador en vaga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.