Imminent entrada en vigor de dues normes universitàries amb informe desfavorable de la CRUE
La Universitat d'Alacant se sumarà a les accions previstes per a reivindicar canvis en la taxa de reposició de personal universitari
El Consell de Govern de la Universitat d'Alacant va donar el seu suport al rector per a sumar-se a les accions previstes per la CRUE, Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, per a reivindicar canvis en la taxa de reposició de personal.
Palomar va informar que si no es modifica aquesta taxa “les universitats podrien perdre fins a una quarta part del personal en 10 anys, la qual cosa, sens dubte, suposarà un deteriorament irreparable en serveis i qualitat docent i investigadora”.
Impedirà jubilacions
Segons aquesta taxa, de les 28 jubilacions previstes per a enguany en la UA només es podrien reposar dues places. Palomar ha explicat que la permanent de la CRUE ha sol·licitat una reunió amb la vicepresidenta del govern per a sol·licitar, entre altres qüestions, que la taxa de reposició es vincule a les despeses de personal previstos per cada universitat dins del Capítol I.
De moment, els rectors han plantejat una sèrie d'accions conjuntes que podrien iniciar-se en breu amb la signatura d'un manifest unitari.
Reials decrets negatius
Sobre la imminent aprovació de dos reials decrets, un en matèria d'accés i un altre d'homologació, equivalència i convalidació de títols i estudis estrangers d'educació superior, Manuel Palomar ha explicat el perquè dels informes desfavorables emesos per la Conferència de Rectors.
En el cas del d'Homologació de títols i estudis, a més d'errors de forma i contingut, s'hi han detectat incorreccions en les taules d'equivalències i omissions de determinats estudis, cosa que podria crear incongruències per a l'exercici professional internacional.
En el cas del d'Accés, a més, asseguren que la desigual aplicació de la LOMQE per a estudiants de Formació Professional o estrangers, “provocarà desigualtats en l'accés a l'educació superior”.
Adaptacions normatives
Durant l'informe, el rector ha manifestat la intenció de la Universitat d'Alacant d'adaptar la regulació a la nova normativa sobre la carrera professional del funcionariat, encara que ho ha supeditat “al finançament exprés de la Generalitat Valenciana”.
A més, pel que fa a la situació actual del deute de la Generalitat, s'ha anunciat la creació d'una comissió mixta formada per representants de les universitats valencianes i les conselleries d'Educació i Hisenda per a tractar el que fa referència a les transferències corrents, així com el que té a veure amb la devolució d'una part del deute. L'objectiu és, segons el rector de la Universitat d'Alacant, aconseguir a partir de l'estiu, la devolució del 50% del deute recent.
Promoció lilngüística
Finalment, s'ha informat de la reestructuració dels serveis de Cultura i el de Promoció Lingüística en un servei únic de Llengües i Cultura que es fa efectiu a partir d'avui. El canvi obeeix, segons ha assenyalat el rector, a la modernització i racionalització de les estructures universitàries en la qual treballa, des de la seua incorporació, l'actual equip de direcció.