Societat

Marea blava al delta de l'Ebre

Més de 10.000 persones es manifesten pels carrers de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre per rebutjar el pla hidrològic

Tots els partits polítics, menys el PP, participen en la protesta antitransvasament

El pla hidrològicfixa un cabal ambiental de 3.100 hm³ anuals

El moviment social en defensa de l'Ebre està ben viu. Així ho va demostrar ahir en la manifestació contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, que, tot i la pluja, va reunir més de 10.000 manifestants al cor del Delta, als municipis de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre, per reclamar un cabal ambiental que garanteixi la supervivència d'una de les principals zones humides de la Mediterrània. “N'hi ha que es pensaven que la Plataforma en Defensa de l'Ebre estava morta, però hem demostrat que estem en plena forma”, va dir la portaveu de la PDE, Matilde Font, quan la capçalera de la manifestació ja havia completat el recorregut i era a la plaça de l'ajuntament de Deltebre mentre molts manifestants encara travessaven el pont Lo Passador. Va ser precisament en aquest tram on hi va haver una major afluència de manifestants. “Després de travessar el pont hi ha molta gent que ja no ha continuat el recorregut fins a l'ajuntament de Deltebre”, va explicar l'alcalde, José Emilio Bertomeu, que estima que la protesta va reunir entre 10.000 i 15.000 persones. Una xifra que eleva fins a 30.000 la Guàrdia Urbana de Sant Jaume d'Enveja, mentre que la PDE va preferir no quantificar el nombre de manifestants. “Hem estat tres quilòmetres de persones, no importa la quantitat sinó la qualitat, i cadascun de nosaltres és un argument per no fer el pla hidrològic, que és un atemptat al Delta”, va assenyalar Joan Antoni Panisello, portaveu de la PDE.

La mobilització d'ahir va tenir un caràcter lúdic i festiu, com les múltiples protestes de fa deu anys per rebutjar el transvasament de l'Ebre del Plan Hidrológico Nacional (PHN). Als carrers de Sant Jaume d'Enveja, primer, i de Deltebre, al final del recorregut, es van tornar a corejar lemes com ara “Lo riu és vida, no al transvasament”, “l'Ebre no està en venda” o “Ni una gota més”, mentre molts dels assistents, amb les típiques samarretes blaves, comentaven que mai s'havia vist tanta gent al Passador. La canonada nuada i una gran pancarta en què es podia llegir “L'Ebre sense cabals és la mort del Delta” encapçalaven la riuada de manifestants, que com tantes vegades van acabar la protesta cantant i ballant jotes.

A diferència d'altres etapes de lluita del moviment social ebrenc, ara tenen el suport de totes les formacions polítiques, excepte el PP. Així, representants de CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP van participar en la protesta, a la qual també va assistir la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, que reclama també la gestió dels recursos hídrics del país.

Nova etapa de lluita

Amb la mobilització al cor del Delta, la PDE obre una altra etapa de lluita. “Comencem una altra etapa de mobilitzacions, no serà com les d'abans, perquè ara tot és més confús, però plantarem cara. Des de la PDE no ens cansem i mantindrem la lluita fins a guanyar la batalla”, va manifestar Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, que va reclamar a la vicepresidenta del govern de l'Estat que precise quins són els científics que sostenen que amb un cabal ambiental de 3.100 hectòmetres cúbics anuals el Delta no pateix cap perill. També va adreçar unes paraules al ministre d'Agricultura i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete. “Com ha d'anar a Europa un ministre que incompleix les normatives europees?”, va dir Tomàs, que va advertir el ministre que, si es presenta a les eleccions europees, no tindrà una campanya tranquil·la. “No et volem a Europa”, hi va afegir el portaveu de la PDE, per passar a adreçar unes paraules crítiques també al president de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per la “liquidació” dels pobles del Pirineu aragonès amb la construcció d'embassaments. Tot i que el govern aragonès està d'acord amb el pla, veïns d'Aragó van participar en la protesta. “Igual que l'any 2000 és una única lluita”, va declarar Tomàs. Una lluita que s'allargarà durant els pròxims dos anys; així, segons la PDE, el següent pas de l'Estat serà un pacte estatal de l'aigua i un altre Plan Hidrológico Nacional. “S'estan construint uns canals que no tenen usuaris i que no es poden pagar, volen canviar aigua per infraestructures”, va dir Susanna Abella, portaveu també de la PDE, referint-se als canals de regadiu Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, dues infraestructures que han denunciat a la fiscalia.

LES FRASES

Si Catalunya fos un estat independent estaríem més blindats pel que fa al futur del cabal ecològic
Ramon Tremosa
EURODIPUTAT DE CIU
Plantarem cara amb contundència i fermesa, comença una altra lluita en defensa de l'Ebre
Manolo Tomàs
PORTAVEU DE LA PDE
El pla hidrològic és el preludi d'un transvasament d'aigua de l'Ebre. Ens hem de fer sentir
Joan Antoni Panisello
PORTAVEU DE LA PDE
Per garantir el futur del Delta s'ha de canviar radicalment el pla hidrològic
Miquel Iceta
MEMBRE DE L'EXECUTIVA FEDERAL DEL PSOE
La manifestació servirà per conscienciar la societat que sí que es pot aturar el pla
David Fernàndez
DIPUTAT I PORTAVEU DE LA CUP
Actes com el d'avui faciliten la tasca als polítics que han de treballar en altres àmbits
Ferran Bel
ALCALDE DE TORTOSA
La batalla de l'aigua és la batalla de la vida. Es va guanyar fa deu anys i ho tornarem a aconseguir
Josep Maria Terricabras
Candidat d'ERC a les europees
Hem de ser coherents i denunciar l'excés de regadius del pla hidrològic de la conca de l'Ebre
Joan Herrera
COORDINADOR NACIONAL D'icv
L'Estat ha de prendre nota de la mobilització i paralitzar el pla hidrològic
José Emilio Bertomeu
ALCALDE DE DELTEBRE
Exigim que s'apliquen les normes europees i es protegeixi el Delta, que ja té problemes
Josep Bertomeu (Polet)
EMPRESARI DEL DELTA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.