Societat

Alacant reviu el final de la guerra 75 anys després

El port s'ha vestit amb els colors de la bandera republicana per a homenatjar els republicans víctimes del franquisme i els exiliats de “l'Stanbrook”

Centenars de persones han participat en l'acte organitzat per la Comissió de la Memòria històrica

El 30 de març de 1939, les tropes italianes eren les primeres a entrar a Alacant, on uns quinze mil republicans esperaven al port els vaixells per a fugir dels feixistes, uns vaixells que mai no van arribar. El darrer en partir va ser un vell carboner,“l'Stanbrook” rumb a Orà, el 28 de març, amb 2.638 persones a bord i el capital del qual, el gal·les Archibald Dickson, es considerat un heroi per saltar-se el bloqueig al qual, l'armada franquista i l'aviació nazi, havia sotmès el port alacantí.

Van ser els darrers refugiats en poder fugir del bàndol franquista, els que van quedar van patir la repressió dels feixistes, primer al camp de concentració de “els ametlers” i després en diferents presons, era, el final de 3 anys de guerra.

Aquest diumenge i convocats per la Comissió de la Memòria Històrica, el port d'Alacant ha reviscut la tragèdia que va suposar aquesta data, tant per als que van patir l'exili com per als milers de republicans que van patir la repressió franquista.

Centenars de persones s'han donat cita al passeig del port, que vestit amb els colors de la bandera tricolor de la República, ha sentit, un rere altre els parlaments que recordaven els fets de fa 75 anys i reivindicaven la memòria de tota una generació apagada pels vencedors.

Testimonis

El moment més emotiu s'ha viscut quan han intervingut les germanes Alicia i Helia Gonzalez Beltran, totes dues varen viatjar a bord de l'Stanbrook, tenien 2 i 4 anys, però encara ho recorden com si fos avui, “pensàvem que anàvem d'excursió, però després no va ser tan bonic, el viatge va ser molt angoixant, passarem por, fred i inseguretat”.

Després dels parlaments, en què ha participat entre altres la Universitat d'Alacant, representada per la directora de la Seu, Josefina Bueno, s'ha descobert una placa instal·lada al monòlit que recorda la història de l'Stanbrook i ret homenatge als que van patir la repressió.

Homenatge d'un sol color

A l'acte han estat presents representants dels diferents partits d'esquerres d'Alacant, com Compromís, Esquerra Republicana, Esquerra Unida o el PSPV, així com els sindicats STEPV, UGT o CCOO i ni un representant del PP o UPiD.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia