Societat

Tensió en un desallotjament a Sant Jaume de Llierca

Els mossos van haver d'intervenir ahir per treure de l'habitatge la dona que vivia al Casals, una casa de pagès propietat de l'Ajuntament que ha d'anar a terra perquè es pugui ampliar un polígon

Pocs minuts abans de les dotze del migdia d'ahir, dos agents dels Mossos d'Esquadra van haver d'agafar Maria Àngels Davesa perquè sortís del Casals (o can Coma de Dalt), una casa de pagès de Sant Jaume de Llierca que s'ha d'enderrocar per ampliar el polígon industrial del Pla de Politger. Abans, els agents havien intentat de bones maneres que l'única habitant de la casa en sortís voluntàriament, però ella s'hi va negar.

El desallotjament el va executar l'Ajuntament per delegació de l'Incasol, amb una autorització judicial, per tal que es pugui desenvolupar un sector del polígon, el pla parcial del qual es va aprovar fa vuit anys. Durant aquest període de temps, Davesa ha viscut sense contracte i sense pagar lloguer a la casa, que és propietat del municipi. Anteriorment, mentre la finca va estar en mans privades, la família Davesa n'havia estat masovera.

Les pertinences

Al llarg del matí, la dona va poder anar retirant documents i una mica de roba, que es va endur en el seu cotxe. El mobiliari i la resta d'objectes que van restar a la casa, en canvi, se'ls va endur una empresa de mudances a un magatzem municipal, en espera que Davesa els vagi a buscar. Voluntaris de la gossera comarcal es van endur el gos, tres gats i uns pollets. L'alcalde, Ferran Puig –a qui acompanyava el secretari municipal– va manifestar a l'afectada la seva incomoditat per haver d'executar un tràmit com aquell i li va tornar a oferir els serveis socials municipals per si necessitava un cop de mà. Com en anteriors ocasions, la dona va declinar l'oferta.

Les empreses que desenvolupen el pla parcial (Tavil i Bassols Energia) ja han presentat al consistori el projecte per enderrocar la casa, que es podria executar d'aquí a poc.

Zona verda

Als terrenys on hi ha el Casals, el pla parcial hi preveu una zona verda amb aparcaments, així com serveis soterrats. El Casals, a més, està dins dels límits de seguretat de l'autovia A-26, per la qual cosa el Ministeri de Foment també està interessat que la casa vagi a terra.

Evitar un fet irreversible

Un cop feta fora de la casa, Maria Àngels Davesa i els seus advocats van presentar al jutjat de guàrdia d'Olot una denúncia en què argumentaven que l'alcalde no havia acreditat la seva autoritat quan es va presentar al Casals a fer el llançament (desallotjament) i que el termini de l'autorització judicial per fer-lo havia caducat. També van sol·licitar al jutge que suspengués de manera cautelar l'enderroc previst, mentre no es pronunciï sobre la denúncia. “Volem evitar que es produeixi un fet irreversible. Imagina't que ens donen la raó però que la casa ja no hi fos”, va explicar el lletrat Rogeli Montoliu. La setmana passada els advocats de la dona es van adreçar al Departament de Cultura exposant l'interès que –segons asseguren– té l'edifici des del punt de vista patrimonial i etnogràfic. Ahir encara no n'havien obtingut resposta



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.