Osona/Ripollès

Dolços cent anys

La Pastisseria Can Salvat, de Sant Joan, per on han passat quatre generacions, commemora el centenari.

La Pastisseria Salvat, de Sant Joan de les Abadesses, celebra aquest any el centenari. Per l’establiment hi han passat quatre generacions, i malgrat que tothom la coneix com a pastisseria el cert és que al llarg del seu segle de vida s’hi ha arribat a vendre de tot: carn, llibretes, perfums i pintura. Avui qui se’n fa càrrec és Juli Salvadó, besnét del fundador, i ha obert les portes a la innovació i renovació. Entre altres coses ha començat a introduir productes per a vegans.

La història de Can Salvat va començar a final del segle XIX quan Josep Salvadó va arribar a Sant Joan procedent de Barcelona per treballar a l’empresa Espona. Es va acabar casant amb Maria Rigat, de Surroca (Ogassa), l’any 1904 i van muntar una carnisseria. Van tenir dos fills: en Juli, que era l’avi de l’actual propietari, i l’Enric. Però a Can Salvat no només s’hi venia carn. Expliquen que s’hi ha arribat a vendre una mica de tot: cafè, llibres, llibretes, perfums, productes per als pagesos, i fins i tot pintura. Finalment l’any 1914 van decidir dedicar-se exclusivament a la pastisseria. Josep Salvadó, a més, també hi va deixar un altre record important, com és el nom actual de la pastisseria: Can Salvat. Sempre s’havia dit Casa Salvadó però tothom ho coneixia com a Can Salvat, precisament per un fet que li va passar a Josep Salvadó. Resulta que un dia va caure de dalt d’un teulat, i ho va fer de forma tan espectacular que tothom el donava per mort. Però no va ser així perquè va sobreviure, i el miracle es va recordar sempre més amb el nom de Can Salvat. L’any 1995 es va decidir apostar definitivament i legalment pel nom de Can Salvat.

Josep Salvadó va passar el relleu al seu fill Enric Salvadó (pare de l’actual responsable), que n’ha estat el propietari fins ara, quan ha decidit jubilar-se. L’Enric explica que el producte estrella de la pastisseria des de la dècada dels 70 del segle passat i fins a l’actualitat és, sense dubte, la coca Abadessa. Està feta amb bescuit, farcida de compota de poma, i per sobre porta poma natural i pinyons. Amb la jubilació d’Enric Salvadó, Can Salvat es queda a les mans del besnét del fundador, Juli Salvadó. Com amb tots els negocis, ell també veu necessari apostar per la innovació i la renovació. Té suficient formació per fer-ho ja que va estudiar cinc anys a l’Escola de Pastisseria de Barcelona i continua fent cursos especialitzats. Una de les darreres novetats és la introducció de productes per a vegans (elaborats sense cap producte animal), després que uns amics li demanessin torrons per a ells. En va fer de dos tipus, i l’èxit ha estat aclaparador, sobretot per la difusió que se n’ha fet a través de les xarxes socials. Ara també fa galetes, crusants i coques. Juli Salvadó diu que continuarà rumiant de quina forma pot continuar sorprenent els seus clients a través del món de la pastisseria.

Can Salvat ha estat sempre al mateix lloc, però la façana de l’establiment ha anat canviant amb el pas del temps. A la foto que acompanya el text, es pot observar com era a principis del segle XX. A l’aparador s’hi pot veure que no era pastisseria encara sinó que s’hi venia una mica de tot, com llibres o licors. A partir del l’any 1914 ja va ser pastisseria.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.