Osona/Ripollès

Orfes de canelons

Els propietaris de la popular Fonda Janpere, de Sant Joan de les Abadesses, han tancat les portes i el poble es queda sense places hoteleres al centre de la vila.

Els sant­jo­a­nins s'han que­dat sense els millors cane­lons del país. Això i altres coses. La Fonda Jan­pere de Sant Joan de les Aba­des­ses ha tan­cat les por­tes després de més de 70 anys al peu del canó. Els seus actu­als pro­pi­e­ta­ris, Carme Casals i Fermí Ribera, s'han jubi­lat i el negoci ja no tindrà con­tinuïtat i han posat l'edi­fici en venda. Ells estan molt agraïts als cli­ents que han tin­gut de tota la vida –alguns d'ells hi pas­sa­ven gai­rebé dos mesos– i asse­gu­ren que s'han con­ver­tit “en bons amics”.

La fonda la va fun­dar la mare de Casals, Carme Auli­nas, que després de tenir una botiga de comes­ti­bles a Sant Joan mateix va deci­dir mun­tar un res­tau­rant. De la botiga en va fer un men­ja­dor i així va començar a cui­nar: “Hi ana­ven a men­jar pica­pe­drers i gui­xai­res que tre­ba­lla­ven al mones­tir, però també guàrdies civils i mes­tres”. Més tard es van tras­lla­dar a la car­re­tera de Cam­pro­don, que ja es va dir Can Jan­pere. De fet, a Carme Auli­nas també se li deu el nom de l'esta­bli­ment, ja que la seva família tenien un mas que es deia Can Jan­pere. Men­tres­tant el seu marit i pare de la Carme, que era fus­ter, va començar a fer la casa que fins ara s'ha cone­gut com la Fonda Jan­pere. Ja s'hi van pre­veure habi­ta­ci­ons “però dife­rents a les d'ara perquè hi havia lavabo comu­ni­tari i sense cale­facció”, explica Casals. Men­tres­tant van enviar la filla, Carme Casals, a apren­dre d'hos­ta­le­ria a Girona, “on pre­ci­sa­ment vaig conèixer el meu marit, Fermí”, que també venia d'una família de Besalú amb tra­dició hos­ta­lera. Va pas­sar el temps i als anys 70 tots dos van pas­sar a fer-se càrrec del negoci. En Fermí s'ocu­pa­ria de la cuina i la Carme de la sala men­ja­dor i les habi­ta­ci­ons, en total 12. La bona cuina “sem­pre caso­lana” d'en Fermí aviat es va fer famosa. El plat estre­lla indis­cu­ti­ble són els cane­lons, que es dema­na­ven per men­jar allà o bé per empor­tar, “per la festa major de Sant Joan n'he arri­bat a fer 2.500”, explica el cui­ner. Però també han estat molt famo­ses les pata­tes d'en Fermí (les cone­gu­des pata­tes d'Olot), que les hi va ense­nyar a fer la seva inven­tora, pre­ci­sa­ment Carme Auli­nas. Els peus de porc amb naps, però, també han tin­gut el seu meres­cut èxit.

Expli­quen que han tin­gut una cli­en­tela “de tot tipus” i que d'anècdo­tes en tenen per donar i per ven­dre, com la vegada que per una revet­lla de Cap d'Any se'ls va espat­llar l'orgue del con­junt que por­ta­ven “i el vam haver de dema­nar al rec­tor”. També hi han pas­sat per­so­nat­ges cone­guts com Xavier Cugat, “que ens va fer una cari­ca­tura de tots ple­gats que encara guar­dem”. Ara els toca des­can­sar després de tota una vida ser­vint els altres.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.