Societat

La festa i el vi de trepat arriben a la consolidació

Els portals de les cases de Barberà aplegaran una dotzena de cellers i artistes

La Festa del Trepat afronta la cinquena edició plenament consolidada. El trepat és la varietat de raïm autòctona de la comarca, ja que és l'únic lloc del país on es va replantar després de la fil·loxera.

Fins fa una dècada, es venia sobretot per elaborar els caves penedesencs. No obstant això, els últims anys els cellers i la DO Conca de Barberà l'han triat com a emblema i ara se n'elaboren vins de qualitat, provinents d'un miler d'hectàrees. Depenent de l'elaboració, la característica comuna dels trepats és la frescor i la lleugeresa.

Al costat de cooperatives com ara la de Barberà i Sarral i d'elaboradors consolidats com per exemple Carles Andreu, alguns dels cellers més joves de la DO també han apostat pel trepat per elaborar els nous vins. “Tenint en compte que es van arrencar moltes vinyes i que, per tant, la majoria de les actuals encara són joves, el trepat té molt de futur”, explica Jordi Miró, coordinador de la festa i elaborador del celler Carlania. Una dotzena de cellers que treballen amb aquesta varietat participen en la festa, que tindrà lloc els dies 27,28 i 29 de juny a Barberà de la Conca, organitzada per l'Ajuntament. Des d'uns inicis consistents en una mostra al castell, la festa ha anat creixent. “L'any passat es va consolidar, amb mil copes servides. Les tapes, elaborades pels veïns i els bars, es van esgotar. Aquest any, esperem superar-ho.”

Enoturisme familiar

Els vins es tasten als portals de cases antigues, obertes tot el cap de setmana al públic. En cadascuna se situa un celler i un artista que exposa el seu treball. La unió entre art i vi diferencia la iniciativa d'altres fires de degustació vinícola. “Tot i ser una festa d'enoturisme, la volíem obrir també a les famílies mitjançant la cultura i les activitats en l'anomenat Portal Infantil. És una festa de poble, on col·laboren molts veïns. Recuperarem l'esperit festiu de les antigues veremes, on participaven avis, pares i canalla”.

Copa en mà, el públic podrà veure les obres d'una dotzena d'artistes a la mostra Vi+Art=Trepat. Entre altres, hi exposaran els pintors Antonio Hervás, el fotoperiodista Tino Soriano i el caricaturista Vizcarra. Els actes també inclouen tastos guiats, música i visites als cellers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia