Societat

Bauzá pressiona l'escola

La conselleria mobilitza els inspectors perquè forcin la celebració de claustres escolars per fer aprovar els nous plans lingüístics que treuen hores al català

Els docents denuncien que el juliol és un mes no hàbil

El govern del popular José Ramón Bauzá està pressionant els claustres de les escoles i instituts de les Balears perquè aprovin el projecte lingüístic del curs vinent que ha d'incloure el tractament integrat de llengües (TIL); és a dir, els nous plans docents que disminueixen el nombre d'hores de català a les aules incorporant el trilingüisme castellà, anglès i català.

Els centres tenien de temps fins al 16 de juny passat per aprovar aquests plans i lliurar-los a la conselleria d'Educació, però aleshores desenes de claustres van votar, fent ús de les competències que els dóna la llei, rebutjar el projecte lingüístic. Després d'aquesta negativa, la conselleria va iniciar les pressions a través dels inspectors d'educació, que estan forçant els directors de centres perquè convoquin la reunió de nous claustres, segons denuncien els sindicats.

Les instruccions donades són que es convoquin claustres de professors de forma successiva fins que el programa de les TIL quedi aprovat. Això és el que ha passat, per exemple, en alguns centres d'Eivissa on l'estratègia del govern Bauzá ha triomfat. “En aquests centres eivissencs hi ha molts interins que són de fora de l'illa i cada cop que es convoca un claustre hi han d'anar, amb l'embolic que això ara suposa. Per això en algun d'aquests centres s'ha canviat del no inicial d'una primera votació a una aprovació posterior del programa lingüístic”, va explicar a aquest diari Iñaki Aicar, un dels portaveus de l'Assemblea de Docents. En canvi, en altres punts de les Illes hi ha centres que han votat més d'una vegada i els claustres s'han ratificat en la negativa a aprovar el nou programa de llengües.

No hi ha xifres de quin és l'abast real d'aquesta revolta dels docents expressada a través de les votacions dels claustres, perquè la informació que circula per canals no oficials i el fet que sigui juliol està complicant encara més la possibilitat de tenir-hi accés. Sí que se sap que en les votacions que es van fer el juny passat hi va haver 130 claustres escolars que van votar en contra de la proposta del TIL. Això representa el 80% dels claustres que van votar, segons els mateixos sindicats de docents.

Les pressions denunciades ara pels mestres no són noves. Ja es van produir al juny i, per exemple, en el cas del CEIP Son Ferriol es van posar problemes perquè es fes una votació secreta.

Els sindicats intentaran fer front per la via legal a aquesta estratègia de la conselleria de fer votar els mestres en ple mes de juliol. “Les instruccions de funcionament dels centres de principi de curs no inclouen el juliol com a mes hàbil; per tant, no preveuen aquesta possibilitat de claustres on es fan votacions”, adverteix Maria Antònia Font, del sindicat Stei. “Molts dels claustres convocats no s'ajusten al reglament”, va dir.

El decret amb el currículum de primària, dissabte passat

La nova política lingüística a les escoles balears s'anirà aplicant de forma gradual fins a arribar a tota la primària i secundària d'aquí a dos cursos. Un dels fets que denuncien els docents és que el decret en què s'estableix el currículum de l'educació primària que han de seguir els centres no es va publicar al butlletí oficial fins dissabte passat. “Sense tenir aquesta informació difícilment es poden fer els plans escolars i, per tant, no té sentit portar res a a votació als claustres”, denuncia Maria Antonia Font. En aquest decret aprovat dissabte s'especifica la qüestió lingüística.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.