Osona/Ripollès

Sant Hipòlit i les Masies pagaran dos milions per portar aigua del Ter

En la presentació del projecte, a finals de juliol, es va informar que els veïns pagaran quatre euros més mensuals.

La posada en marxa de la nova potabilitzadora del Ter a Torelló –que en realitat, tot i que es coneix així, és en terme de les Masies de Voltregà– implicarà per als veïns de Sant Hipòlit i les Masies un increment en el rebut de l'aigua al voltant de 12 euros per trimestre.

Un augment “perfectament assumible” tenint en compte que el preu que es paga actualment “és dels més baixos de la comarca”. Així ho van explicar els alcaldes dels dos municipis, Xavier i Sergi Vilamala, en una xerrada convocada el 23 de juliol a l'Ajuntament de Sant Hipòlit per presentar el projecte de la portada d'aigües a Osona nord, que també arribarà a quatre municipis més: Torelló, Sant Vicenç, Sant Pere i Orís.

L'acte va tenir un format inèdit fins ara, ja que va comptar amb la presència del president comarcal, Joan Roca, i l'explicació tècnica del projecte per part del gerent d'Aigües d'Osona, SA, Miquel Codina. El cost global per als sis municipis s'acosta als 9 milions d'euros.

La planta potabilitzadora està pràcticament enllestida i ara s'ha de començar a treballar ens els primers 19 quilòmetres de canonada per fer arribar l'aigua fins als dipòsits dels diferents municipis, a través de quatre circuits paral·lels per Torelló, Orís, Sant Vicenç i Sant Pere, i el Voltreganès.

Tots naixeran del dipòsit de 1.500 metres cúbics des d'on es bombarà l'aigua tractada. La intenció és que comenci a donar servei a principis del 2015.

L'alcalde de Sant Hipòlit, Xavier Vilamala, que va obrir el torn d'intervencions, va recordar que de la portada d'aigua a Osona nord des del Ter “fa més de 20 anys que se'n parla, i hem passat per moments de tot”. L'últim, la crisi de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que per problemes de liquiditat es va veure incapaç d'aportar el 50% de la inversió que per llei li corresponia.

Això va obligar a dimensionar a la baixa el projecte, almenys per a una primera fase, i que els ajuntaments hagin hagut de buscar recursos alternatius per cobrir el que no hi aportarà l'ACA, tot i que hi ha el compromís de saldar el deute quan tingui la possibilitat de fer-ho.

En el cas de les Masies i Sant Hipòlit de Voltregà, l'aportació que hauran de fer els dos municipis per al conjunt de l'obra
–planta i canalització– supera els dos milions d'euros. Concretament, 1,27 milions en el cas de les Masies i 781.000 a Sant Hipòlit.

En el primer cas, per exemple, amb amortització a 20 anys, via concessió, repercutint-ho en els rebuts dels usuaris. En total, els ajuntaments assumeixen aproximadament el 75% del cost, mentre que el 25% va a càrrec del Consell Comarcal d'Osona, a través d'un ajut rebut de la Diputació.

La planta, plantejada com a reforç dels recursos de què disposen actualment els municipis, arrencarà amb una capacitat de tractament de 6.000 m3/dia per arribar als 12.000 en una segona fase.

En el cas de les Masies i Sant Hipòlit, tenen consignada inicialment una concessió de cabal de 1.188 i 618 m3/dia, respectivament, que s'ampliaria a 2.000 i a 1.040 en la segona fase. En tots dos casos, volums que ja estan molt per sobre dels nivells de consum actuals “i que encara ens donarien molt marge per créixer”, segons va apuntar l'alcalde de les Masies de Voltregà, Sergi Vilamala.

Miquel Codina va fer referència als bons resultats obtinguts en les portades d'aigua a 17 municipis d'Osona sud (1998), on l'any que ve s'afegirà Manlleu, i als 4 del Lluçanès (2007), amb la intenció d'ampliar-ho a tres més el 2015.

Per la seva banda, Joan Roca va dir que “és per projectes com aquest que els consells comarcals tenen sentit”. El president del Consell Comarcal d'Osona va situar la portada d'aigua a Osona nord, la planta de tractament de l'abocador d'Orís i la carta de serveis socials compartida com els tres grans projectes del mandat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.