La residència per a malalts mentals de Gurb fa 2 anys que està acabada però no obre per falta de diners
El conseller Cleries hi va posar la priimera pedra, però ara Benestar Social diu que no la pot pagar.
El que havia de ser una realitat l'any 2012, a hores d'ara encara no ho és. Gurb havia de tenir una residència assistida per a malalts mentals de tot Catalunya. De fet, el municipi ja la té construïda, però no la pot obrir per la manca de recursos econòmics. El Departament de Benestar Social de la Generalitat es va comprometre a destinar-hi un milió i mig d'euros per concertar les 57 places que ha de tenir el centre. Sense aquest suport les famílies dels malalts no podrien fer front a finançar l'estada del familiar. La crisi econòmica, però, va afectar el Departament i va obligar a ajornar-ne l'aportació. Al principi, cada tres o quatre mesos, ens deien que al cap de poc ja podríem obrir. Finalment, però, ens van anunciar que no hi ha una data fixada per a l'obertura, explica el director general de la Fundació Vella Terra, Jordi Vilardell.
Tal com es va explicar en el seu dia, quan la residència estigui oberta donarà resposta a la necessitat de persones que pateixen discapacitat intel·lectual amb trastorn de conducta i necessiten molta atenció i un suport extens. També acollirà persones amb discapacitat física que també tenen algun altre problema de salut o de salut mental.
El centre està acabat des del maig de 2012 i va costar gairebé sis milions d'euros, finançats íntegrament per la Fundació Vella Terra, que és privada i serà l'encarregada de gestionar-lo. Per part del Departament de Benestar Social, s'insisteix que és ben sabuda la manca de recursos de la Generalitat per concertar places, però en aquest cas cal afegir que serà un dels equipaments prioritaris en el moment que les disponibilitats pressupostàries ho permetin, i assegura que serà així perquè es tracta d'un equipament que donarà resposta a casos molt complexos i perquè la seva influència territorial serà a tot Catalunya. La Fundació Vella Terra posa èmfasi en la importància de tenir aquest centre obert. Per aquest motiu, Vilardell assegura que no s'han quedat de braços plegats i hem buscat finançament en tot tipus d'administracions, alineant consells comarcals, ajuntaments, el Ministeri... Fins i tot hem trucat a la porta de la via privada, però de moment no ha pogut ser, explica. El director de la Fundació Vella Terra afegeix que hi seguim treballant perquè la voluntat és com a mínim posar en funcionament una part de la residència el més aviat possible.
La residència de Gurb, ubicada al polígon La Ronda, ocupa una parcel·la de 10.000m2 i una superfície construïda de 3.000m2. Al principi havia de tenir 60 places, però finalment en tindrà 57. El centre està distribuït en quatre comunitats de convivència. Cada una funcionarà de manera autònoma i acollirà una quinzena de malalts. A més ja hi ha enllestides les sales polivalents, les de fisioteràpia, d'informàtica... La previsió és que doni feina a una seixantena de persones. Al centre, cada malalt estarà autoritzat per una persona i hi podrà estar fins a dos anys. El Departament de Salut serà qui haurà de proveir els professionals per tractar els malalts.
A banda del problema econòmic, el projecte ja va començar amb mal peu. L'anunci de la col·locació de la primera pedra per part del conseller Josep Lluís Cleries, l'any 2011, va venir de nou als agents socials i sanitaris de la comarca. En aquell moment es van lamentar de no tenir-los en compte i van explicar que només havien fet una sessió de treball i que ni tan sols els havien informat del canvi d'ubicació (en un primer moment la residència havia d'anar al Mas Ricart, on ja hi havia hagut una residència geriàtrica i on ara hi ha un restaurant). La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona i el Consorci Hospitalari de Vic van fer notar el seu malestar no assistint a l'acte de posada de la primera pedra.
El que ha de ser un projecte pioner a Catalunya, sembla que es farà pregar i que haurà de seguir restant a l'espera de temps millors.