Societat

Es manté estable el nombre de mares que renuncien al nadó

26 dones van donar en adopció el fill acabat de néixer durant l'any passat

La majoria de mares al·leguen que no el poden mantenir

Hi ha casos provocats perquè el nounat té una discapacitat

Un total de 26 dones van tenir l'any passat una criatura i la van donar en adopció a l'hospital mateix. És l'anomenada renúncia hospitalària i es manté estable els últims anys si es té en compte que el nombre de naixements s'ha reduït. Es calcula que a Catalunya es produeixen entre 4 i 6 casos per cada 10.000 naixements.

En números absoluts, però, les renúncies hospitalàries han baixat els últimes dos anys: si l'any passat n'hi va haver 26, el 2012 havien estat 30 i el 2011, 45. El número més alt es va produir l'any 2006, amb 57 casos. En la gran majoria d'ocasions la dona ja avisa que donarà en adopció la criatura durant el seguiment mèdic de l'embaràs i, per tant, l'equip d'atenció social de l'hospital ja n'està al cas. Se la informa de com es faran els tràmits de renúncia i també d'altres opcions, com ara la de cedir només temporalment la guarda a l'administració.

En el moment del part tot està preparat perquè s'activi el protocol de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) i se segueixen els passos legals perquè la criatura pugui ser adoptada per una família. Els tràmits són molt estrictes i es té en compte, per exemple, que pugui conèixer els seus orígens si quan és major d'edat així ho desitja. El nadó estarà les primeres setmanes amb una família d'acollida d'urgència, que són famílies voluntàries preparades per fer-se càrrec de nounats sota la custòdia de la Generalitat i així evitar que hagin d'ingressar en un centre. Si la mare ratifica al cap d'un temps establert per llei que hi renuncia, llavors anirà a la família adoptiva.

Suport psicològic

Fonts de l'Hospital de la Vall d'Hebron expliquen que el perfil de les dones que renuncien al fill és molt divers, però que acostumen a al·legar que no se'n poden fer càrrec, ja sigui perquè no tenen parella o perquè sí que en tenen però ja tenen criatures. Es prenen mesures com ara que no vegi el nadó en cap moment i que un cop a l'habitació no estigui a la zona on hi ha altres mares. En tot moment, tant abans com després de signar el document de renúncia, té al seu abast suport psicològic.

Una causa per no voler el fill o filla és, en alguns casos, perquè té algun problema de salut, alguna malformació o alguna discapacitat.

LA XIFRA

57
dones
van renunciar l'any 2006 al seu fill en el moment de parir a l'hospital. És la xifra més alta de l'última dècada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia