Serveis

Pla de millora del Domus Sent Soví d'Hostalric

L'Ajuntament reforçarà l'exposició i calcula que el centre rebrà uns 800.000 visitants tot l'any

L'espai, inaugurat el setembre del 2012, agafa el nom del primer llibre de receptes en català

El centre gastronòmic Domus Sent Soví d'Hostalric arriba al segon aniversari amb la intenció d'agafar més embranzida i reforçar l'actual centre d'exposició. Sense dades dels anys 2012 i el 2013, el coordinador del centre, Jordi Casassayas, calcula que al final d'any hi hauran passat unes 800.000 persones.

Casassayas considera que el bagatge dels dos primers anys “és positiu” i que el potencial de creixement és alt. “Costa posar les coses en marxa, però n'estem satisfets. Hi ha marge de millora amb el públic local, a uns 25 quilòmetres a la rodona, amb els turistes que vénen a la Costa Brava, al Maresme i a Girona i, en tercer lloc, en el lloguer d'espais com ara l'auditori o el restaurant”.

Del maig a l'octubre, l'Ajuntament d'Hostalric assenyala que molts grups de turistes russos, holandesos, irlandesos i anglesos visitaran l'espai. Hi fan una visita i participaran, de manera directa, en un taller de cuina, en què se'ls ensenya “a fer un arròs o una crema de verdures”, destaca Casassayas.

Tres cúpules

A l'entrada de la Domus hi ha tres cúpules. Quan s'hi entra i amb l'ajuda d'efectes d'imatge i de so, el centre difon els paisatges gastronòmics (oli, aigua o vi), silvestres (conill, llebre i senglar, entre d'altres) i d'arrels del país (oliveres, camps de blat, arrossars...). “La idea és que puguin viure l'experiència”, diu l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias (CiU). Posteriorment, hi ha un audiovisual explicatiu de dotze minuts.

L'Ajuntament pretén reforçar l'exposició de l'entrada “amb coses més tangibles, com llibres i receptes de cuina”, explica el coordinador. Per Casassayas, el missatge d'ara és “conceptual” .

Inaugurat el 27 de setembre de 2012, amb la presència del gastrònom Pep Palau i del cuiner Joan Roca, el Domus Sent Soví és el centre gastronòmic de la Selva i un dels puntals de la promoció de la vila. Va costar uns 800.000 euros d'inversió, i també hi va apostar el Patronat de Turisme Costa Brava.

Fàbrica de taps de suro

El centre gastronòmic, situat a prop de l'ajuntament d'Hostalric, és a l'antiga fàbrica de taps de suro de Can Llensa. L'edifici, de tres plantes i 900 metres quadrats, va ser dissenyat per l'arquitecte Miquel Subirats. Té un auditori amb capacitat per a 80 persones, en què es poden fer, entre altres esdeveniments, una conferència, la presentació d'un llibre i una cerimònia civil. Hi ha també els mitjans tècnics per emetre un senyal televisiu en directe.

La Domus Sent Soví organitza tallers, com ara el del dia 27, d'iniciació al món de la xocolata, o el de tallerets de galetes per a nens del dia 28. Hi ha un espai de restaurant, en què els convidats (un màxim de 70) assisteixen a una demostració pràctica. A banda dels 800.000 visitants a final d'any –es comptabilitzen activats que es paguen com ara tallers o lloguer de sales–, la Domus és també l'oficina de turisme de la localitat, per on passen unes 5.000 persones a l'any.

Frias diu que el Centre ha de treballar amb altres centres similars, com el Museu del Peix. “Lluny de ser competència, hem de mirar de fer coses plegats”. El coordinador de la Domus, Jordi Casassayas, hi afegeix l'Aula Gastronòmica de Vall-llobrega, la Fundació Alícia de Sant Fruitós de Bages o la Fundació Territori i Paisatge, a les Terres de l'Ebre.

El centre d'Hostalric pren el nom del Llibre de Sent Soví, el primer receptari en català de la història. El llibre, anònim, data del segle XIV i recull el que menjaven els aristòcrates. “La gent noble de l'època menjava grans banquets, amb espècies i proteïnes. Era una cuina luxosa, que no es podia permetre la gent del carrer”, detalla Xavier Renedo, professor de Literatura Medieval a la Universitat de Girona. El Sent Soví és considerat un dels referents de la cuina europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia