Osona/Ripollès

Nandu Jubany encén el Foc a Singapur

El xef osonenc obre el seu primer restaurant a l'estranger fusionant cuina asiàtica i cuina catalana.

Fins ara Nandu Jubany tenia presència a l'estranger com a assessor gastronòmic, en locals de Rússia per exemple, i com a divulgador, impartint ponències a la Universitat de Harvard. El proper 15 de setembre, però, el xef osonenc reconegut amb una estrella Michelin pel seu restaurant de Calldetenes acabarà de fer el salt a la gastronomia internacional amb l'obertura d'un restaurant a Singapur.

El local, que fusiona la cuina asiàtica amb la catalana, s'anomenarà Foc. “Hem escollit aquest nom pel seu important significat tant en la cuina com en la història i la cultura catalana”, explica Jubany en referència als correfocs o el drac de Sant Jordi, que configuren la imatge del restaurant. Està concebut com un casual dining, més informal i “alternatiu”, amb una carta a base de tapes i mitges racions. Jordi Noguera, de Prats de Lluçanès, en serà el cap de cuina, i també es potenciarà la part de còctels amb Dario Nocentini. Ambdós ja estaven treballant a Singapur.

El projecte del restaurant Foc es va començar a gestar fa dos anys quan Jubany va participar en un taller a la ciutat asiàtica amb el dissenyador de Barcelona Gabriele Schiavon, que és qui ha acabat decorant el local. A Singapur, Jubany també es va reunir amb Jordi Noguera, amb qui ja havia treballat al restaurant de Carles Gaig, un dels cuiners que li han deixat empremta. Noguera li va presentar l'inversor Tien Yao, nascut a Malàisia, i van decidir impulsar el restaurant.

“La nostra idea és un concepte no tan personal com Can Jubany i que se'n puguin obrir alguns més a Àsia”, avança Jubany, que a mitjans d'agost va anar a inaugurar el local. Tot i ser el seu primer projecte a l'estranger, no té nervis perquè “obrim una cosa que sabem que funcionarà”. En aquest sentit, el xef creu que “a Singapur els agrada molt la cuina catalana” i de fet la carta proposa tres menús amb presència de la gastronomia d'aquí.

D'entrada, una línia de plats típics de Catalunya i Espanya, com les braves, la truita de patates i les torrades amb pernil o anxoves. En segon lloc, una fusió entre la tradició d'Àsia i del món amb plats de Barcelona. I, finalment, un menú de “cuina asiàtica vista per un cuiner català”, amb propostes com la vieira a la brasa amb caviar de soja o els dumplins d'ànec a la taronja. No hi faltaran postres com l'escuma de crema catalana o el pecat de xurros. “La cuina asiàtica sempre m'ha agradat molt”, assegura Jubany. “I no està tan lluny de la nostra: també fan coses per compartir, per menjar amb els dits, amb producte bo i sense emmascarar-lo”. El xef opina que tenen “una mentalitat igual però amb una producció i manera de fer diferent”.

El cuiner Maties Coll i la sommelier Carol González, fills de Tona i “mà dreta” de Jubany al restaurant de Calldetenes, són a Singapur des del juliol per engegar el projecte. El Foc no serà el primer local que fa d'ambaixador de la cultura catalana a la ciutat asiàtica; justament, el bàrman i cap de sala del nou restaurant de Jubany havia treballat al Catalunya, el restaurant que hi van obrir diversos cuiners que havien estat a El Bulli de Ferran Adrià.

Els socis del restaurant, entre luxe a Singapur

Foto de família d'una part dels socis del restaurant Foc. D'esquerra a dreta, el xef de Prats de Lluçanès Jordi Noguera, Nandu Jubany, Heng Tien Yao i Ong Ee Leong. De fons, l'icònic i luxós hotel Marina Bay Sands coronat per una piscina. Val a dir que el dissenyador Gabriele Schiavon, de l'estudi Lagranja de Barcelona, que no apareix a la imatge, també hi té una participació.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.