Osona/Ripollès

Nandu Jubany encén el Foc a Singapur

El xef osonenc obre el seu primer restaurant a l'estranger fusionant cuina asiàtica i cuina catalana.

Fins ara Nandu Jubany tenia presència a l'estran­ger com a asses­sor gas­tronòmic, en locals de Rússia per exem­ple, i com a divul­ga­dor, impar­tint ponències a la Uni­ver­si­tat de Har­vard. El pro­per 15 de setem­bre, però, el xef oso­nenc reco­ne­gut amb una estre­lla Mic­he­lin pel seu res­tau­rant de Call­de­te­nes aca­barà de fer el salt a la gas­tro­no­mia inter­na­ci­o­nal amb l'ober­tura d'un res­tau­rant a Sin­ga­pur.

El local, que fusi­ona la cuina asiàtica amb la cata­lana, s'ano­me­narà Foc. “Hem esco­llit aquest nom pel seu impor­tant sig­ni­fi­cat tant en la cuina com en la història i la cul­tura cata­lana”, explica Jubany en referència als cor­re­focs o el drac de Sant Jordi, que con­fi­gu­ren la imatge del res­tau­rant. Està con­ce­but com un casual dining, més infor­mal i “alter­na­tiu”, amb una carta a base de tapes i mit­ges raci­ons. Jordi Noguera, de Prats de Lluçanès, en serà el cap de cuina, i també es poten­ciarà la part de còctels amb Dario Nocen­tini. Ambdós ja esta­ven tre­ba­llant a Sin­ga­pur.

El pro­jecte del res­tau­rant Foc es va començar a ges­tar fa dos anys quan Jubany va par­ti­ci­par en un taller a la ciu­tat asiàtica amb el dis­se­nya­dor de Bar­ce­lona Gabri­ele Schi­a­von, que és qui ha aca­bat deco­rant el local. A Sin­ga­pur, Jubany també es va reu­nir amb Jordi Noguera, amb qui ja havia tre­ba­llat al res­tau­rant de Car­les Gaig, un dels cui­ners que li han dei­xat empremta. Noguera li va pre­sen­tar l'inver­sor Tien Yao, nas­cut a Malàisia, i van deci­dir impul­sar el res­tau­rant.

“La nos­tra idea és un con­cepte no tan per­so­nal com Can Jubany i que se'n puguin obrir alguns més a Àsia”, avança Jubany, que a mit­jans d'agost va anar a inau­gu­rar el local. Tot i ser el seu pri­mer pro­jecte a l'estran­ger, no té ner­vis perquè “obrim una cosa que sabem que fun­ci­o­narà”. En aquest sen­tit, el xef creu que “a Sin­ga­pur els agrada molt la cuina cata­lana” i de fet la carta pro­posa tres menús amb presència de la gas­tro­no­mia d'aquí.

D'entrada, una línia de plats típics de Cata­lu­nya i Espa­nya, com les bra­ves, la truita de pata­tes i les tor­ra­des amb per­nil o anxo­ves. En segon lloc, una fusió entre la tra­dició d'Àsia i del món amb plats de Bar­ce­lona. I, final­ment, un menú de “cuina asiàtica vista per un cui­ner català”, amb pro­pos­tes com la vieira a la brasa amb caviar de soja o els dum­plins d'ànec a la taronja. No hi fal­ta­ran postres com l'escuma de crema cata­lana o el pecat de xur­ros. “La cuina asiàtica sem­pre m'ha agra­dat molt”, asse­gura Jubany. “I no està tan lluny de la nos­tra: també fan coses per com­par­tir, per men­jar amb els dits, amb pro­ducte bo i sense emmas­ca­rar-lo”. El xef opina que tenen “una men­ta­li­tat igual però amb una pro­ducció i manera de fer dife­rent”.

El cui­ner Maties Coll i la som­me­lier Carol González, fills de Tona i “mà dreta” de Jubany al res­tau­rant de Call­de­te­nes, són a Sin­ga­pur des del juliol per enge­gar el pro­jecte. El Foc no serà el pri­mer local que fa d'ambai­xa­dor de la cul­tura cata­lana a la ciu­tat asiàtica; jus­ta­ment, el bàrman i cap de sala del nou res­tau­rant de Jubany havia tre­ba­llat al Cata­lu­nya, el res­tau­rant que hi van obrir diver­sos cui­ners que havien estat a El Bulli de Fer­ran Adrià.

Els socis del res­tau­rant, entre luxe a Sin­ga­pur

Foto de família d'una part dels socis del res­tau­rant Foc. D'esquerra a dreta, el xef de Prats de Lluçanès Jordi Noguera, Nandu Jubany, Heng Tien Yao i Ong Ee Leong. De fons, l'icònic i luxós hotel Marina Bay Sands coro­nat per una pis­cina. Val a dir que el dis­se­nya­dor Gabri­ele Schi­a­von, de l'estudi Lagranja de Bar­ce­lona, que no apa­reix a la imatge, també hi té una par­ti­ci­pació.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.