Societat

“Sóc el que he apunyalat la gent i ho vull confessar”

La jutgessa envia a la presó al detingut pels atacs a Lleida

Demana perdó, nega que ho fes per racisme i insisteix en un brot d'ira

La policia troba llibres i pintades feixistes al seu domicili

“Sóc la persona que ha apunyalat tota aquesta gent i que he cremat la meva casa. Vull confessar-ho tot.” Amb aquestes paraules Alejandro Ruiz es va lliurar a la Guàrdia Urbana de Lleida, segons va explicar ahir l'intendent del cos, Josep Ramon Ibarz.

Una patrulla de la policia local es va acostar dimarts al noi per identificar-lo, com feien amb d'altres que s'ajustaven a la descripció, “quan de manera espontània els va dir aquestes paraules i es va lliurar als agents”, explicava Ibarz.

A la comissaria dels Mossos, va reiterar la confessió, mentre negava que l'atac fos xenòfob i racista i va atribuir l'agressió a un brot psicòtic. Finalment ahir, ja davant la jutgessa de guàrdia, va insistir en l'atac d'ira i el brot, en afirmar que està malalt i que necessita ajuda mèdica. Va tornar a negar qualsevol motivació xenòfoba i, com a element nou respecte a la resta de declaracions, va demanar perdó a les víctimes.

La jutgessa va decretar presó provisional, sense fiança. I d'entrada, se li imputen 5 delictes d'homicidi o assassinat en temptativa o, alternativament, 5 delictes de lesions. També se l'acusa d'un delicte d'incendi. La imputació es concretarà a mesura que avanci la instrucció, que se seguirà en el jutjat d'instrucció 2 de Lleida, segons portaveus judicials.

Els Mossos insinuaven la possibilitat de l'agreujant de xenofòbia i racisme, argumentant els antecedents de Logronyo, on té una causa pendent per apallissar i apunyalar un colombià juntament a altres persones i, sobretot, perquè al registre de casa seva li troben llibres de temàtica feixista, simbologia nazi i pintades a la paret, fetes amb bolígrafs, on es llegeix: “et mataré.”

Els Mossos i la Urbana van donar ahir una informació exhaustiva sobre el dispositiu i les diligències, explicant aspectes desconeguts fins ara dels dos dies de pànic que es van viure a Lleida. Un d'aquests aspectes és que Alejandro Ruiz va justificar les agressions perquè “estava enfonsat, amb baixa autoestima, en crisi, angoixat i volia posar fi a tot”, segons va explicar l'intendent David Boneta dels Mossos a partir de les declaracions de l'acusat.

Un altre fet desconegut fins ahir era que primer va decidir cremar el seu pis, comprant gasoil en una benzinera, i després va sortir al carrer amb dos ganivets. Va tirar un ganivet sota un cotxe sense fer-lo servir i l'altre el va usar per a les cinc agressions a quatre persones d'origen estranger i a una cinquena espanyola però de pell fosca. Tres atacs van ser per l'esquena.

La compareixença també va servir per deixar clar que la coordinació entre Mossos i Urbana és correcta, desmentint informacions sobre malestar i tensions entre els cossos.

LA FRASE

Ens ha dit que estava enfonsat, amb baixa autoestima, angoixat i que volia posar fi a tot
David Boneta
Intendent dels Mossos

Va caminar 50 quilòmetres de nit

La principal novetat de la investigació i fins ara desconeguda és que Alejandro Ruiz, després de cremar casa seva i atacar cinc vianants es va amagar en uns canyissars de Lleida fins a la nit. Aleshores va caminar més de 50 quilòmetres per camps i camins rurals passant per Algerri, la Portella, Almenar i Alfarràs. El final d'aquest trajecte va ser Balaguer, on va arribar a un bar, va demanar un cafè per refer-se del cansament i la nit de vetlla. Finalment, va demanar un taxi per tornar a Lleida, segons va relatar als Mossos. Va explicar al bar que tenia parella a Balaguer i que estudiava educació física, fets que eren falsos. Un cop a Lleida, 24 hores després de les agressions, es va lliurar a la policia.

Mentrestant, l'administrador de finques de casa seva havia avisat els seus pares que no el trobaven tot i l'incendi, i aquests en van denunciar la desaparició a la Guàrdia Urbana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia