Societat

Micromecenatge per tenir més cabres, a la Garrotxa

Un pastor de Ridaura vol ampliar el ramat per tenir prou llet per fer formatges artesans al seu obrador

Ja triplica els diners que li calien, però busca més mecenes per adquirir més animals

En Marc Muntanya és un pastor de Riudaura que va decidir posar en marxa una campanya de micromecenatge per finançar la compra d'un lot de cabres de França que li permetin tenir una major producció de llet per als seus formatges artesans. Es tracta d'una iniciativa original, amb recompenses per als seus mecenes que van des d'un tast de formatges o un taller de cant improvisat –ell també és acordionista– fins a posar nom a un dels animals. Segons explica l'Agència Catalana de Notícies (ACN), ha tingut tan bona acollida, sobretot amb un ampli ressò a les xarxes socials, que en dos dies va aconseguir 950 euros dels 1.200 que s'havia proposat. “Estic aclaparat i molt agraït”, assenyalava el pastor. A dia d'avui, a falta de 26 dies per fer noves aportacions al projecte, ja té 3.750 euros, més del triple de l'import que demanava. L'objectiu és recollir-ne més: “Volem seguir sumant; cada aportació ens apropa a una nova cabra”, diu Muntanya. Compta que si arriba als 4.000 euros podrà portar unes catorze cabres. Amb els 1.200 euros que demanava esperava poder-ne portar dues o tres (l'import inclou el transport, a més de l'adquisició dels animals).

En una entrevista a l'ACN, explicava que se sentia “aclaparat” i “molt agraït” pel suport que està tenint.

Les donacions

De moment ha aconseguit 111 mecenes a qui recompensarà amb diferents fórmules, algunes de molt originals. Les aportacions més modestes, a partir de 5 euros, donaran l'opció de visitar el corral i conèixer les noves inquilines, mentre que altres de més generoses permetran rebre des de carn i formatges, o també un taller improvisat de ball amb la música d'acordió que ell mateix toca, fins a l'oportunitat de posar nom a una de les cabres, entre d'altres. Aquest jove emprenedor creu que la bona acollida, en bona part gràcies al ressò a les xarxes socials (Twitter i Facebook), es deu al fet que és un projecte que crida l'atenció, perquè no acostuma a passar que un pastor utilitzi les noves tecnologies per impulsar el seu negoci.

Els micromecenatges s'utilitzen sobretot per projectes culturals –llibres, discos–, però Muntanya va considerar que també seria una bona manera de buscar possibles clients i implicar-los en el projecte. També hi ha ajudat que sigui un usuari molt actiu a Twitter (@peredelescabres), amb un compte a part per al seu ramat, a qui dóna veu a través d'@elsxais.

Muntanya té un ramat de 40 cabres, prop de la meitat de les quals produeixen llet, però de forma irregular. La seva idea seria poder ampliar l'explotació amb unes 15 cabres més de la raça alpina o Saanen, que es troben a França. Aquest país té una gran tradició formatgera i, a diferència de Catalunya, té un major mercat de compravenda de cabres lleteres de qualitat. Com que l'espai que té és limitat, busca que siguin al més productives possible.

El formatge que elabora Marc Muntanya amb el segell “El Pastor de Riudaura” estan fets amb llet crua de cabra i madurats durant 45 dies. Durant un any, es va formar en una escola de pastors del País Basc, on va obtenir els coneixements per a l'elaboració del formatge Idiazabal que ara ha exportat i adaptat al seu obrador, que té al costat mateix del corral. La idea és poder comprar les cabres abans que acabi l'any per, així, començar a munyir-les a començaments del 2015 i durant el primer trimestre posar en marxa la formatgeria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.