La Muixeranga protagonitza l'homenatge a Miquel Grau a Alacant
Un centenar de persones participen en l'homenatge a l'activista assassinat el 6 d'octubre del 1977 mentre convocava a la Diada del 9 d'Octubre
A l'acte, organitzat pel Casal Tio Cuc, s'ha presentat en societat la Muixeranga d'Alacant que ha carregat dos castells entre els aplaudiments dels assistents
Sota el lema de “Memòria, veritat i dignitat”, un centenar de persones van reivindicar, aquest dissabte, la memòria de Miquel Grau, el jove activista assassinat el 6 d'octubre del 1977 a Alacant mentre enganxava cartells a la Plaça dels Estels per convocar a la manifestació del 9 d'Octubre a València.
L'acte, organitzat pel Casal Popular Tio Cuc, va comptar amb parlaments, música, poesia -els versos d'Estellés dedicats a Miquel Grau- i també amb els castells que va carregar La Muixeranga d'Alacant, en la seua primera actuació pública.
Les intervencions van reivindicar la memòria de Miquel Grau com a símbol de llibertat i van denunciar la connivència de les autoritats amb els grups feixistes, responsables de l'assassinat que “hui encara dura com hem pogut veure clarament en els actes institucionals de la Diada del 9 d'Octubre a València” on la simbologia nazi es va exhibir amb total impunitat al costat dels dirigents del Partit Popular.
Durant l'acte es va col·locar una placa a la mateixa plaça “rebatejant-la” amb el nom de Miquel Grau amb el text “Miquel Grau, Alacant 1977, militant del Moviment Comunista del País Valencià, assassinat pel feixisme quan penjava cartells per la Diada del 9 d'Octubre”.
Un colp finalitzat l'acte els assistents es van desplaçar al Casal Tio Cuc amb una cercavila encapçalada per una pancarta que recordava els tres anys del Casal amb el lema “per la llengua, per la cultura, pel país”, al ritme de les dolçaines i tabals, per a finalitzar amb una actuació del grup l'Aixama de Relleu.
La Muixeranga
L'homenatge a Miquel Grau va servir per a presentar en societat la Muixeranga d'Alacant, una iniciativa de David Belda, que ja compta amb uns quaranta membres i que té com a objectiu reivindicar el patrimoni cultural a les comarques del sud amb un to marcadament festiu.
Els dos castells que van carregar —un pilar de tres i un alcoianet— durant l'acte van ser l'autèntica sensació de la jornada reivindicativa i van arrencar els aplaudiments dels assistents.
La iniciativa, que ha comptat amb el suport de la Muixeranga de Pego, la de Morvedre o la Nova d'Algemesí, ha començat el seu periple amb tan sols deu dies d'assajos que aquest dissabte ja s'han convertit en una realitat i que ara té com a objectiu actuar arreu de les comarques del sud.