Societat

El concurs de paletes fabrica urnes amb maons per al 9-N

Organitzat per la Unió d'Empresaris de la Construcció, la parella vencedora va ser de l'empresa Busquets, de Vilobí d'Onyar

Les activitats infantils van reivindicar els jocs més tradicionals

Tal com si haguessin rebut un encàrrec d'Artur Mas, ahir setze parelles de paletes van començar a construir, a la plaça Poeta Marquina de Girona, urnes amb maons. La convocatòria, però, venia de la Unió d'Empresaris de la Construcció, que organitza cada any un concurs de paletes per les Fires de Sant Narcís. Veient que, de moment, el llop Rajoy ha tombat el primer 9-N, potser per això van decidir que l'objecte del nou concurs fos una urna més sòlida, feta de totxos, com en el conte d'Els tres porquets.

Els paletes es van posar a treballar ben d'hora: a les nou del matí ja hi eren, i tenien fins a la una del migdia per acabar l'encàrrec. Al final, l'urna més ben feta (segons el veredicte del jurat, format per tres tècnics del Col·legi d'Arquitectes i tres mestres d'obra) va ser la que van construir Ramon Oliveras Turon i Josep Ribas Muntada, de l'empresa Busquets de Vilobí, que es van endur 1.000 euros de premi. El segon premi va ser per a Sergi Heredia Latorre i Andrés García Gómez, d'SH Reformes, de Platja d'Aro, que van guanyar 800 euros. El tercer lloc (dotat amb 500 euros) va ser per a Vicenç Serra Roura i Lluís Jutglar Vila, de l'empresa Micaló Ramió de Banyoles. A més, el premi Amsa, a la parella més novella, va ser per a Josep Soler López i Joan Lopez Martínez, de l'empresa Can Riereta de Sant Celoni.

Si el Tribunal Constitucional no hi diu res, les urnes podrien estar muntades en exposició fins dimecres.

Els paletes no van ser els únics que van estar ben actius ahir al matí. Ja se sap que un dels gremis més soferts per Fires és el dels pares que tenen mainada petita. I, d'aquests, n'hi havia un munt que no es van voler perdre ni els jocs tradicionals que hi havia al parc del Migdia ni la cercavila de mosques i la penjada de mosques al campanar de l'església de Sant Narcís. Amb animació, és clar, de Jordi Tonietti, tot un clàssic de l'escenari infantil.

Jocs desconeguts

De jocs infantils tradicionals, n'hi havia de tota mena. De clàssics com ara les curses de sacs, que tothom identifica, i d'altres que molts no havien vist mai, com ara el llançament amb mandró, amb escopetes de gomes, encertar l'anella amb el ruc, fer córrer una rutlla, la corrida del cabàs i jocs dansats, tots organitzats per la companyia de jocs L'Anònima.

Al barri de Sant Narcís, nens i nenes es van fer un tip de pintar mosques –ningú no els ha d'explicar el lligam que té aquest insecte amb les Fires de Girona–, que després es van penjar al campanar de l'església, en una mostra improvisada de treballs infantils.

LA XIFRA

1.000
euros
de premi es van endur Ramon Oliveras i Josep Ribas, de l'empresa Busquets, de Vilobí d'Onyar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia