Societat

Recullen més de cinquanta queixes pels danys del Castor

Els ajuntaments ebrencs tramiten les reclamacions de particulars i empresaris un any després dels sismes

La major part són per esquerdes en habitatges i cancel·lació de reserves

Més d'una cinquantena de particulars i empresaris han presentat una queixa als ajuntaments d'Alcanar i Sant Carles de la Ràpita pels danys ocasionats per la crisi sísmica de fa un any, provocada per la injecció de gas al magatzem Castor. Tot i que mentre es van produir els terratrèmols pràcticament ningú no va formalitzar cap queixa per danys, els ajuntaments ebrencs van obrir fa unes setmanes un registre per tramitar les reclamacions dels afectats, unes demandes que traslladen al Ministeri d'Indústria i el Síndic de Greuges. “Ha passat ja més d'un any de la crisi, però amb posterioritat també es van registrar rèpliques dels sismes”, ha dit l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat.

La major part de les reclamacions són de veïns i empresaris del sector turístic de les Cases d'Alcanar. Pel que fa als particulars, denuncien l'aparició d'esquerdes, mentre que el sector de la restauració reclama una compensació econòmica per la cancel·lació de reserves. També hi ha càmpings que reclamen pèrdues publicitàries, per campanyes realitzades que no van tenir impacte. “La queixa més potent està valorada en 100.000 euros, per una campanya publicitària sense efecte i cancel·lació de reserves”, ha explicat l'Ajuntament d'Alcanar. Amb tot, la majoria de les queixes no incorporen cap valoració econòmica. “Una vegada es tramita la queixa al Síndic, ens ajudarà que un pèrit les valore”, ha manifestat la portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, Cristina Reverté. El moviment social també ha formulat una reclamació per les pèrdues que ha ocasionat la planta terrestre, on es van arrencar plantacions de cítrics.

En el cas de la Ràpita, només s'han tramitat cinc queixes per esquerdes en habitatges, tot i que el registre continua obert. “L'oficina de turisme va fer un informe perquè havia detectat l'anul·lació de reserves, però cap establiment turístic ha presentat cap queixa”, ha comentat l'alcalde de la Ràpita, Joan Martín.

D'altra banda, membres de la Plataforma en Defensa del Sénia es reuniran avui a Madrid amb diputats i senadors per promoure una iniciativa legislativa que ature la indemnització a la concessionària del Castor. El reial decret aprovat per l'Estat a principi d'octubre preveu una indemnització de 1.350 milions d'euros a Escal UGS, que està a punt de cobrar.

LA FRASE

Les rèpliques dels sismes van continuar durant mesos, tothom té dret a registrar la seua queixa
Cristina Reverté
PORTAVEU DE LA PLATAFORMA EN DEFENSA DE LES TERRES DEL SÉNIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia