Societat

Els parcs metropolitans aposten per les activitats familiars els diumenges

Cinc espais verds gestionats per l'Àrea Metropolitana posen en marxa jugateques ambientals

A la primavera podrien arribar fins a la vintena

Els parcs urbans gestionats per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aposten per la dinamització a través d'activitats adreçades al públic familiar que els visita durant els caps de setmana. Amb aquest objectiu han començat a posar en marxa jugateques ambientals, que proposen cada diumenge activitats de descoberta i tallers de temàtiques relacionades amb el medi ambient. Es tracta d'una proposta que desenvolupa l'Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb els ajuntaments i amb entitats del territori. D'aquesta manera oferixen un espai de joc i experimentació en família, tot promovent el respecte a l'entorn i posant èmfasi en els valors ambientals del parc.

Es tracta d'activitats gratuïtes que es centralitzen en una vela instal·lada al parc on s'hi ofereixen propostes de joc lliure per als més petits i on poden fer diferents manualitats en funció de la seva edat; a més, a cada parc hi ha una o dues activitats dirigides per un monitor amb propostes que van des de les visites guiades teatralitzades als espais verds fins a tallers per conèixer millor la flora i la fauna de l'espai o treballar en aspectes relacionats amb el medi, i també hi ha un servei de préstec de material.

El parc de la Torreblanca, a Sant Feliu de Llobregat, va ser el primer en posar en marxa la iniciativa durant la primavera i aquesta tardor s'hi han afegit els parcs de Can Solei i Ca l'Arnús, a Badalona; el parc Nou, al Prat de Llobregat; el de la Fontsanta, a Sant Joan Despí; i el de Can Zam, a Santa Coloma de Gramenet. Núria Machuca, dinamitzadora d'activitats als parcs metropolitans, assegura que estan en converses amb diversos ajuntaments perquè les jugateques puguin implantar-se en més parcs. La xifra podria arribar fins a una vintena d'un total de 36 parcs que gestiona l'AMB. El balanç de les jugateques és molt positiu “Aquestes activitats fan que els parcs siguin més coneguts i valorats”, diu Núria Machuca.

L'associació per l'estudi de la flora i de la fauna a la mediterrània ALOC és l'encarregada de la dinamització de les activitats al parc de Can Solei i Ca l'Arnús. Un dels seus membres, David Fernández, assegura que aquestes primeres setmanes les activitats han tingut molt bona acollida, un fet que els anima a plantejar noves propostes per a la primavera, quan les jugateques tornin a arrencar després del parèntesi dels mesos d'hivern.

LA FRASE

Aquestes activitats fan que els parcs siguin més coneguts i valorats
Núria Machuca
Dinamitzadora d'activitats als parcs metropolitans

LA XIFRA

5
parcs metropolitans
han posat en marxa jugateques ambientals per promoure les activitats familiars als espais.

Hotel d'insectes per passar l'hivern a Badalona

Al parc de Can Solei i Ca l'Arnús de Badalona, una de les activitats programades aquesta tardor ha estat la construcció d'un hotel d'insectes al jardí de les papallones. Amb aquesta proposta, a l'abast de participants de totes les edats, es va bastir un espai on els insectes del parc passaran els mesos d'hivern. A més de construcció de l'hotel, l'activitat va servir per donar a conèixer entre els assistents els paper d'aquests petits animals en la millora de la biodiversitat del parc. Aquesta va ser la primera de les activitats dirigides de la jugateca ambiental de Badalona, que demà diumenge al matí torna a estar en marxa i convida les famílies a fer de pagès per una estona treballant a l'hort del jardí de les papallones. Diumenge vinent hi haurà una jornada de descoberta de les plantes aromàtiques, i el 30 de novembre, un taller d'anellament científic d'ocells servirà per acomiadar les activitats de la jugateca fins a la primavera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia