Societat

Alerta per l'increment de cabal dels rius Ter, Llobregat i Freser per la llevantada

El telèfon d'emergències 112 ha rebut 616 trucades pel temporal, que ja ha deixat registres com els 330 litres al Parc Natural dels Ports

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) demana extremar les precaucions davant l'important increment del cabal dels rius Ter, Llobregat i Freser a causa de la llevantada. La DGPC avisa que es poden produir inundacions en algunes zones a prop de les seves lleres, especialment en algunes parcel·les rústiques. Segons l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el cabal del Ter entre Ripoll i l'embassament de Sau pot superar els 270 m3/s en les properes hores, una cota gens habitual. El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 20 hores d'aquest dissabte un total de 616 trucades pel temporal de pluja i vent, que ha deixat registres com els prop de 330 litres al Parc Natural dels Ports o els 119 de Mas de Barberans.

Altres quantitats de precipitació destacades fins a les 17 hores són els 113 litres del Puig Sesolles, els 85 de Molló, els 72 litres d'Olot o els 64 de Viladrau.

El Llobregat, molt ple a la capçalera

L'ACA ha informat també de l'augment del cabal alliberat a la presa del Pasteral com a conseqüència de les pluges acumulades fins ara a la capçalera i el tram mitjà del Ter i atesa la previsió de que continuïn les pluges abundants. S'ha augmentat el cabal de sortida de l'embassament del Pasteral a 30 m3/s des de 13:30h. També s'ha augmentar el cabal de sortida a l'embassament de Sau i Susqueda.

El riu Llobregat també ha augmentat el seu cabal de forma considerable entre Guardiola de Berguedà i la Baells. En aquest tram del riu, s'estan produint afectacions puntuals a prop de la llera del riu. A partir de l'embassament de la Baells, el cabal de sortida també ha augmentat però la situació aigües avall de l'embassament no comporta risc.

Per tot això, es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als següents municipis: Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda i Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria del Corcó, Tavertet, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt, Girona, Castellar de n'Hug, la Pobla de Lillet, Sant Julià de Cerdanyola, Guardiola de Berguedà, la Nou de Berguedà i Cercs.

També es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell al municipis de Queralbs, Ribes de Freser, Campelles, Campdevànol i Ripoll per l'estat del riu Freser; i de Gisclareny, Bagà, Saldes i Vallcebre degut a l'augment de cabal dels rius Bastareny i Saldes.

Barcelona activa l'alerta per onades de 2,5 metres

Davant les previsions meteorològiques, l'Ajuntament de Barcelona ha activat aquesta tarda el Pla Bàsic d'Emergència Municipal per mal estat de la mar a la ciutat en la seva fase d'alerta. Aquest pla s'activa en fase d'alerta quan hi ha avís de mal estat de la mar, quan es poden donar amb una probabilitat de més del 30% onades de més de 2,5 metres i el litoral de la ciutat pateix els efectes del mal estat de la mar i aquest pugui ser un perill per les persones o per destrosses en el mobiliari.

Com a conseqüència d'aquesta activació i per prevenció, es recomana als ciutadans que augmentin la precaució, i evitin accedir a les platges. Així mateix es recorda la prohibició d'accedir als espigons de la platja i d'entrar a l'aigua mentre onegi la bandera vermella, hissada a totes les platges. La Guàrdia Urbana de Barcelona s'ha desplegat a l'àmbit del litoral barceloní i barra el pas als espigons i les zones on trenquen les onades per evitar riscs per a les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia