Osona/Ripollès

De Vallfogona al Paral·lel

Le Croupier representa un espectacle a El Molino basat en la figura d’Esperança Dinamita, una ‘misteriosa’ vedet de Vallfogona.

“Ei! Es veu que a Vallfogona teníem una cabaretista molt famosa”. L’alcaldessa de Vallfogona, Carme Freixa, explica que aquesta frase l’ha sentit d’un munt de veïns del poble quan es van assabentar que a El Molino de Barcelona hi feien un espectacle sobre una vedet –segons diuen, molt coneguda durant el primer quart del segle XX– que tenia el nom artístic d’Esperança Dinamita i era nascuda a Vallfogona. Fins i tot Freixa va participar en el documental que s’emet just abans de l’espectacle parlant de la vedet. Els veïns de Vallfogona, però, diuen que no la coneixien, ni a ella ni a la seva família. Qui en vulgui esbrinar més coses que s’hi afanyi, perquè aquest diumenge Le Croupier fa la darrera funció a El Molino de Barcelona.

Esperança Dinamita va néixer a Vallfogona l’any 1881 i va triomfar al Paral·lel en el primer terç del segle passat. La seva fama, però, va ser efímera i va acabar a París, on se li va perdre la pista. Aquest personatge, que segons explica el documental que dóna pas a l’espectacle va enamorar bojament personalitats tan dispars com Walt Disney i Francisco Franco i es rumoreja que va morir al Titanic, serveix a Le Croupier per repassar els grans èxits que sonaven als escenaris del Paral·lel fa un segle, i que han estat recuperats per Xavier Albertí. La banda musical, encapçalada per Carles Cors, i amb les actrius Mont Plans i Aina Sánchez i la vedet Merche Mar, interpreten una catorzena de temes com El papisot, La vaselina, La pulga o L’exregidor.

Cors es mostrava molt content per la rebuda que ha tingut l’espectacle de la misteriosa vedet de Vallfogona: “Estem sorpresos per la bona rebuda que ha tingut. El que havia de ser un concert de cuplets ha acabat sent un espectacle músico-teatral. Cors avançava que l’any que ve “tornarem a fer temporada a Barcelona” i que “si tot va bé” també faran una gira per tot Catalunya, i no amaga que els agradaria passar pel Ripollès. Potser això ajudaria els veïns de Vallfogona a fer memòria i entendre qui va ser Esperança Dinamita. Una altra pista: el seu nom real era Consol Garcia Colomer.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Investiguen una persona que tenia una tortuga lligada amb una cadena

ROSES

Instal·laran vuit nous punts de càrrega de vehicles elèctrics a Roses

ROSES
Salut

Protesta davant Salut i l’ICS conta les retallades a hospitals i CAPs a l’estiu

barcelona
Societat

Crida a la prudència per un cap de setmana llarg de revetlla i Gran Premi de F1

Barcelona

L’Ajuntament vol aprovar al ple del vespre el projecte de la piscina coberta

olot

Seu de l’acte central del Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

breda
urbanisme

Barcelona destina 10,5 milions a millorar l’accessibilitat a les voreres

Barcelona
Societat

Nou aparcament de més de 300 places a l’estació de Martorell Central

Martorell

250 investigadors es reuniran al 10è congrés Living Knowledge de la UdG

girona