Societat

Les campanes ja no toquen de nit a Begur per les queixes

El rector de la parròquia explica que ho ha consensuat amb l'Ajuntament per “evitar al màxim les polèmiques” amb “gent de fora”

Ara alguns veïns del nucli antic estan molestos pel canvi

A l'església de Sant Pere de Begur han deixat de repicar les campanes a les nits des de fa algunes setmanes. A partir de les 11 de la nit i fins les 7 del matí, confirma el mossèn, Joan Pujol, el campanar roman en silenci “per intentar evitar al màxim les polèmiques” amb diversos veïns “de fora” del poble i algun hostaler, que han invocat el dret del descans.

L'episodi té paral·lelismes amb el d'un altre campanar empordanès silenciat en horari nocturn, el de Sant Mori, tot i que en aquell cas l'Ajuntament va defensar la tradició del repic de les campanes i la decisió que emmudissin a les nits es va precipitar arran d'una sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) en què es preveia sancions d'entre 150 i 1.500 euros setmanals per al consistori en cas que no fos acatada.

En el cas de Begur, de moment, la polèmica no havia arribat a la justícia. Però tant el rector com el govern local havien anat rebent “suggeriments”, segons el primer tinent d'alcalde, Joan Loureiro, dels qui creien que el repic era massa fort i provocava molèsties. Pel regidor, el nombre més elevat de queixes es va registrar fa dos estius, i ho compara amb una “taca d'oli” arran de la polèmica mediàtica de Sant Mori. En el passat, l'any 1999 l'arquitecte Ricard Bofill també va demanar al rector de Mont-ras que apagués el campanar a la nit. I hi ha hagut molts altres casos semblants a Olot, Girona, Calella i Parlavà.

Mossèn Pujol explica que les campanes pertanyen a l'església, però la competència sobre el campanar és municipal, de manera que van consensuar la mesura, tot aprofitant que el dispositiu que les fa accionar és programable. El canvi s'ha introduït després que recentment s'ha hagut de reparar el campanar, malmès durant algunes setmanes per la descàrrega d'un llamp de tempesta el mes de setembre.

Malestar a l'altre bàndol

“De nit ningú no escolta les campanes; la gent dorm i en teoria és difícil que les trobin a faltar”, argumenta el rector de la parròquia. Pujol és partidari de posar-hi pau, però admet que hi ha veïns de tota la vida “ofesos i una mica revoltats”. De moment, prefereix veure'n el costat positiu: el mecanisme del martell torna a funcionar amb tota la intensitat durant el dia, ja que la campana principal feia temps que sonava més fluix. I només aventura un dubte: “Veurem si per Cap d'Any, a les 12 de la nit, pot tocar el campanar” o si cal un canvi d'horari, bromeja.

L'HORARI

de 23 a 7 h
les campanes
de l'església de Sant Pere de Begur no toquen ni els quarts ni les hores durant les nits.

LES FRASES

Hi ha hagut suggeriments, però poc enrenou; provoquen més queixes les obres
Joan Loureiro
PRIMER TINENT D'ALCALDE DE BEGUR
No es tracta de cedir a les pressions, però de nit ningú no escolta les campanes i és difícil que es trobin a faltar
Joan Pujol
RECTOR DE LA PARRòQUIA DE SANT PERE DE BEGUR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]