Societat

Els alcaldes del Vallès volen començar al febrer a retirar els arbres tombats pel vent

La Generalitat no concreta ajuts i deixa als ajuntaments fins al 9 de gener per presentar els informes de danys

Alerten que el bosc serà un polvorí a l'estiu

Nou dies després del potent episodi de ventades que van arrasar alguns municipis del Vallès Occidental, els ajuntaments continuen reclamant a les administracions que concretin les ajudes econòmiques i tècniques per poder començar al febrer a retirar els arbres que van caure en zona forestal. Així ho explicitava l'alcalde de Castellar, Ignasi Giménez, després de la trobada ahir a la tarda del consell d'alcaldes per valorar els danys de les ventades i les actuacions que s'han de prioritzar en un futur. L'alcalde de Castellar, que és un dels nou municipis més afectats per l'episodi –amb 150.000 arbres que van caure i desperfectes en l'àmbit públic valorats en més de 650.000 euros– implorava també als mitjans que no els oblidin perquè “això és pitjor que un incendi, ja que agreuja la situació de risc”.

En la trobada dels alcaldes també hi va assistir el delegat del govern a les comarques de Barcelona, Fernando Brea, i el director general de l'administració local de la Generalitat de Catalunya, Jordi Souto. No van quantificar la línia d'ajuts que va anunciar dimecres la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, però sí que van clarificar els terminis perquè els ajuntaments omplin els formularis i presentin els inventaris de danys al Departament de Governació, que s'allargarà fins al 9 de gener. Brea va admetre que els serveis tècnics de planificació han d'anar ràpid perquè el “bosc està en un estat perillós”. En aquest sentit, també va assegurar que posava a disposició dels consistoris els serveis tècnics de la Generalitat per “avaluar els danys i reconstruir una part del bosc”. El delegat va explicar que la subdirecció general de Boscos de Medi Ambient ja havia fet un informe tècnic previ sobrevolant les zones afectades en què concretava que l'episodi de vent havia estat molt localitzat “i d'altíssima violència”, i que havia arrasat entre el 90% i el 100% de petites zones boscoses. Els principals ajuntaments afectats van posant xifres a la tragèdia als nuclis urbans en l'àmbit públic. Sabadell ho feia dijous, en què avançava que els danys ja pujaven a 830.000 euros; Terrassa els xifrava en 1,5 milions, i Castellar en 650.000 euros. Ahir les alcaldesses de Sentmenat –on només el 5% del terme és nucli urbà– i Matadepera, Núria Colomé i Mireia Solsona, els van xifrar en 440.000 i 300.000 euros respectivament.

El president de la federació d'ADF de la comarca, Enric Sapés, advertia un altre cop que el risc d'incendi es multiplicarà per tres o per quatre aquest estiu perquè hi haurà zones on, malgrat que es tirin endavant plans de neteja, no s'arribarà mai i, a més, es deixaran les capçades dels arbres per alimentar de nutrients la superfície del bosc. Un aspecte que “en condicions de vent són acceleradors” dels incendis, hi afegia. Per aquest motiu instava la Generalitat a concedir ajudes als propietaris i a “canviar material, renovar vehicles, equips d'aigua i mànegues” de les agrupacions forestals.

LA DATA

9-1-2015
És el termini
que tenen els ajuntaments per presentar els informes de danys per obtenir ajudes de la Generalitat.

Visita de Joana Ortega i solidaritat de l'Estat

Tot i que amb la boca petita i sense gaires ganes de polemitzar, es notava que als alcaldes i alcaldesses els ha molestat la nul·la presència de responsables del govern estatal al territori. En aquest sentit, en el document d'acords que van prendre, demanen que es reconegui l'excepcionalitat de la situació a la comarca i la visita de la vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, a més de demanar a l'Estat espanyol “la seva solidaritat amb el territori”. Altres acords són per demanar ajuts al Departament d'Agricultura, la Diputació de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua i que es convoquin plans d'ocupació. Als propietaris dels boscos també se'ls demana que s'associïn i siguin proactius en el treball conjunt amb les administracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.