Pessebres que són vius
Els veïns de molts municipis gironins es mobilitzen per escenificar el misteri de Nadal
La renovació del pessebre de Fontcoberta i la nova cova del de Brunyola, algunes de les principals novetats
Un nen en una menjadora, una dona que acaba de parir i el seu home fent nit en un estable a ple hivern, uns àngels anunciant aquest naixement, uns pastors a la vora del foc que s'esveren, els Tres Reis... El misteri del naixement de Jesús que celebra per Nadal l'Església catòlica és recreat aquests dies de les festes nadalenques en molts municipis de les comarques gironines passat sota el sedàs de la tradició catalana i de les tècniques de llum i so de l'era moderna. Mouen moltes persones en l'organització i atrauen encara molts més visitants. És un espectacle per als petits, que se submergeixen així en uns fets que han conformat la tradició i la cultura dels països amb tradició catòlica i els més grans recorden moments emotius d'anys enrere. Tots, però, gaudeixen d'un espectacle entranyable que ha ajudat a configurar el paisatge gironí nadalenc. Alguns d'aquests pessebres ja s'han representat, com ara al barri de Sant Roc d'Olot i a Blanes amb més de dos mil visitants, al marge dels que es fan en molts centres docents del territori.
En la majoria de casos, les novetats són petites i estan relacionades més en el manteniment propi de la posada en marxa del pessebre que no pas en vertaderes novetats. És el cas, per exemple, del pessebre vivent d'Amer, que es du a terme al prat de la Boada, on la principal novetat és que s'afegeix un dia més de representació per l'allau d'espectadors que va registrar l'any passat.
Les representacions gironines de l'Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, que són la majoria, tornaran a repartir brou d'escudella de Caldo Aneto. L'únic que no s'afegeix a aquesta promoció és el d'Amer, que com cada any, i ja en fa catorze, el cuinaran els organitzadors. Seixanta litres de caldo que es cou a foc lent des de les nou del matí dels dies de la representació i que és tot un distintiu de l'escenificació amerenca. En el cas de Navata, a part del Caldo Aneto, oferirà degustacions de te de Tegust. A part, tots els qui tinguin carnet del Club Súper 3 tenen entrada gratuïta als pessebres de l'associació.
Salt, amplia l'espai
D'entre les principals novetats, destaca la del pessebre vivent de Salt, que organitza l'Associació de Veïns del Barri Vell. És el segon any que el munta i ja ha hagut d'ampliar l'espai. En l'edició anterior, es va dur a terme al pati de Cal Mut, però, l'escenari es va fer petit per les 1.800 persones que hi van passar. Per això, ara, l'entitat ha decidit obrir més cap a l'exterior el pessebre habilitant, a part de Cal Mut, dos patis de cases antigues, on es podrà veure una taverna i una llar de foc amb escenes costumistes, i reconvertir una part de la placeta en pessebre, amb carros, un paller... En aquest espai públic, s'hi muntarà un cel molt espectacular creat amb tela metàl·lica.
A Fontcoberta, els organitzadors del pessebre vivent inicien la renovació de dalt a baix de les escenes amb l'objectiu de preparar per a l'any vinent el quarantè aniversari de les representacions. Tindrà dos escenaris principals. D'una banda, la imponent masia de Can Pujol, i d'una altra banda, l'església romànica de Sant Feliu, on l'Ajuntament ha millorat tot l'entorn.
Breda exporta el pessebre vivent
La principal novetat del pessebre vivent de Breda són les representacions que es faran al Poble Espanyol de Barcelona, que es convertirà en un escenari ideal per donar a conèixer el municipi a fora a través d'aquesta manifestació popular. En concret, es faran dues representacions el dia 28 de desembre, la primera des de les dotze del migdia fins a les dues de la tarda i la segona des de les quatre fins a les sis de la tarda.
En aquesta ocasió, els organitzadors han renovat alguns dels quadres. A part, es duran a terme les representacions que toquen al municipi.
A Brunyola, on s'escenifica un dels pessebres vivents més populars de les comarques gironines, l'entitat promotora anuncia una gran novetat. No en vol donar detalls per no aixafar l'efecte sorpresa entre els qui el volen visitar. Només indiquen que aquesta novetat es produirà al quadre de la cova de Betlem, que la gent haurà de buscar. A més, l'escena de l'edicte i dels romans que es fa a l'entrada del pessebre estarà molt més treballada, gràcies a la direcció dels armats romans, que va a càrrec d'un manaia en actiu.
De Llagostera a Castell d'Aro
El maniple d'armats de Llagostera es desplaçarà aquests dies de Nadal fins al municipi veí de Castell d'Aro. I és que seran els encarregats d'encarnar les tropes romanes d'una de les escenes del pessebre vivent, que és un dels més antics de Catalunya amb 56 anys d'història i que té la Creu de Sant Jordi. Hi haurà alguna novetat en l'escena de les noces de Canà.
Montagut i Oix i Santa Pau
Els pessebres garrotxins de Montagut i Oix deixen de fer-se. El segon, després d'un intent de reflotar-lo. No es donen per acabats, sinó que els organitzadors busquen un relleu generacional, que, de moment, no s'ha produït. A la Garrotxa sí que es manté el de Joanetes, especial per l'entorn privilegiat on es fa i perquè les escenes són quasi totes d'oficis tradicionals. A més, com cada any, s'encendrà l'estel de Nadal més gran del món, que té un rècord Guinness.