Tradicions
Tres Tombs al galop
Diverses poblacions catalanes celebren per avançat la festivitat de Sant Antoni Abat fent lluir carruatges o genets i oficiant la tradicional benedicció dels animals
A Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, la commemoració coincideix amb la imminent obertura d'un centre d'interpretació sobre els Tres Tombs
Una interpretació ortodoxa del santoral ens portaria a concentrar la celebració el proper dia 17, que és quan es commemora la festivitat de Sant Antoni Abat. La dels Tres Tombs, però, és una manifestació popular de veneració a aquest sant, patró dels animals, que permet una certa laxitud. I, potser per això, cada municipi l'encaixa al calendari en funció dels gustos o interessos propis. Ahir, per exemple, van ser Argentona, Cerdanyola del Vallès, Polinyà, Taradell i Valls que la van commemorar.
També Sant Andreu de Palomar, un districte de Barcelona amb una arrelada personalitat pròpia i que presumeix de tradició equina pel fet d'haver acollit, durant dècades, una hípica, Can Nyau, que va ser el viver de la festa. Amb una figura de sant Antoni encapçalant la comitiva, genets i carruatges van anar desfilant enmig d'una gernació i d'una pluja de caramels que, a estones, va assolir la intensitat pròpia d'una batalla. A les 12 tocades, i com mana la tradició, van repicar les campanes de l'església de Sant Andreu, i va començar la benedicció dels animals a càrrec de mossèn Pep Soler –per als veïns de la zona mossèn Pep, a seques–. Enguany, la celebració té un plus de notorietat. Les properes setmanes, no més enllà de febrer, està anunciada la inauguració d'un centre d'interpretació dels Tres Tombs andreuencs al recinte de Can Fabra. “Serà un espai molt atípic” explicava, ahir, Hermenegildo Serrano, membre de la Societat per la Festa de Sant Antoni Abat de Sant Andreu de Palomar. No en va, més que ser un equipament expositiu, que en part ho serà, servirà per difondre aquesta tradició entre les escoles i entitats del districte.
A Taradell, els Tonis van tornar a concentrar milers de persones a la seva festa. L'acte més multitudinari va ser el del passant que enguany obrien, a banda dels abanderats, quatre membres de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona que minuts abans havia rebut el Toni d'Honor. Un centenar de cavalls i uns 90 carros, entre els 70 que els Tonis de Taradell tenen a l'Alzinar de la Roca i una trentena de particulars i d'altres Tonis com ara de Santa Eugènia, Tona i Prats de Lluçanès, van participar-hi, tot mostrant què es feia i quina era la manera de treballar d'abans al bosc. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va ser l'encarregada de fer el pregó, dissabte al vespre. I ho va fer comparant la celebració amb la situació actual del país: “La festa dels Tonis té a veure amb el procés. És una festa de tots, arrelada, del poble, que us la sentiu vostra, que és possible perquè tots hi col·laboreu. I amb el procés passa el mateix: és de tots.”
Els carrers de Valls també es van omplir. Des de dos quarts de 12 del migdia, uns 300 participants vinguts d'arreu de Catalunya i de les comarques del nord del País Valencià van recórrer, per tres vegades, els carrers més emblemàtics de la capital de l'Alt Camp. Carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, ampolles o palla i estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls, es van poder veure carruatges singulars amb bocois, recordant el pes que el conreu de la vinya i el comerç del vi té a Valls. Però també s'hi van veure carros de traginers o d'agència, que ja participaven de la festa als anys quaranta del segle passat. Al costat, la joia de la corona de la Societat de Sant Antoni, el carro gran de traginers, restaurat íntegrament el 2011, que va ser el responsable de tancar la corrua. A l'espectacle enguany s'ha afegit un nou atractiu: el carro de dos bocois de l'empresa El Ronçal de Molins de Rei, una rèplica en miniatura construïda per un dels socis fundadors de la Societat de Sant Antoni de Valls.
L'única nota negativa va ser la protagonitzada per uns desconeguts que, a tocar de la mitjanit de dissabte, van calar foc a un dels carruatges, emplaçat darrere l'estació en espera de participar l'endemà a la festa. Les flames van destruir-lo totalment, van afectar la càrrega i la decoració d'un altre i va causar danys de diferent consideració als carros del voltant. (Informació elaborada per Francesc Espiga, Laia Miralpeix / El 9 Nou i Josep Lluís Eras / El Portal Nou.)