Societat

Tribunals

Cas 4-F

Quan els murs s'esquerden

Familiars de condemnats pel 4-F i organitzacions de drets humans insisteixen perquè es reobri el cas

Volen que la revisió la impulsin les institucions

“Fa anys que, com a família, hem estat cridant a un mur; mai ningú ens ha respost.” Qui parla és Mariana Huidobro, mare de Rodrigo Lanza, el principal condemnat pel 4-F. Ella, que ha defensat de manera incansable la innocència del seu fill, veu ara com aquest mur s'esquerda arran de l'emissió del documental Ciutat morta al canal 33, un film que ha provocat un impacte massiu en la ciutadania i ha situat el cas en la primera línia del debat polític ara que estan a punt de complir-se nou anys dels fets. Lanza encara es mostrava ahir aclaparat per la repercussió del documental, que ha suposat una reparació social innegable per als implicats: “La veritat és que no m'ho creia; per mi la venjança és que se sàpiga que aquestes coses passen, que es posi en dubte la versió oficial i que s'escolti la gent a peu de carrer, això és un gran canvi.” No es pot perdre de vista, però, que el context social és diferent del del 2006 i que hi ha unes eleccions municipals a tocar.

Lanza i la seva mare van insistir ahir a demanar la reobertura del cas en un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, una petició a la qual es van sumar Silvia Villullas, amiga de la també condemnada Patricia Heras –que es va suïcidar–; Xapo Ortega, codirector del documental, i representants de diverses organitzacions de defensa dels drets humans. “En el dia d'avui continuo sent culpable d'un delicte que no he comès; es pot restaurar la meva innocència, però a Patri ja no se li pot tornar la vida i ningú ha demanat perdó”, va afirmar Lanza, emocionat. Ells consideren que la càrrega d'impulsar la reobertura del cas –un tràmit excepcional– ha de recaure en les institucions, i no en els implicats, malgrat que la fiscalia ja va descartar dilluns actuar d'ofici i va advertir que només l'aparició de noves proves permetria revisar-lo. Aquí entra en joc el testimoni que, tal com recull el documental, es manté en l'anonimat i diu saber qui va agredir el guàrdia urbà que va quedar tetraplègic a causa dels fets que es van produir aquell 4-F. Però no seria l'únic factor. “Una investigació completa de com es va gestionar el cas aportaria noves proves”, va dir l'advocada Laia Serra, com a membre de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

A l'acte, Silvia Villullas també va denunciar que a causa de la seva aparició a Ciutat morta l'han acomiadat de l'empresa Segur Ibérica, per a la qual treballava com a advocada. La companyia ho nega i manté que dilluns no es va incorporar al seu lloc de feina al·ludint a la participació en el documental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.