REPORTATGE
Visió nacional, però pactes locals
Alcaldes i caps de llista de CiU i ERC posen condicions a possibles acords als municipis
L’aposta del candidat de CiU, Àlex Sastre, per un acord que possibiliti un govern sobiranista a Granollers ja té reaccions. El candidat d’ERC, Pep Mur, adverteix que els dos partits encara no n’han parlat, però recorda la ideologia social d’ERC.
En el nostre ADN hi ha la llibertat nacional, però també la justícia social. En alguns aspectes podem coincidir amb CiU i en altres amb altres partits.
Mur incideix en fets que qüestionen la vocació sobiranista de CiU, com que una part de la federació, UDC, ja ha dit que no parlarà de la independència fins després de les municipals. I posa exemples pràctics en relació amb el 9-N: ERC vam posar cinc taules al carrer on repartíem paperetes marcades amb el sí-sí, mentre que CiU en va posar una i amb paperetes obertes. Només hi ha dos partits sobiranistes al cent per cent, que són ERC i la CUP. En tot cas, no vol avançar esdeveniments. Anem pas a pas i a veure el que vol la societat de Granollers. Podríem governar amb qui defensi la justícia social i la llibertat nacional perquè el més important és treballar per resoldre els problemes de la ciutat.
L’alcalde de la Roca, Rafael Ros, de CiU, que té un pacte amb el PP i un acord d’investidura amb ERC, remarca l’autonomia local, però també el paper dels ajuntaments en el procés nacional. El ciutadà vota persones i decideix qui li dóna més garanties, però els ajuntaments també són estructures d’estat i és important que estiguin al costat del govern. Cal definir ajuntaments potents des del punt de vista sobiranista, però hem demostrat la nostra capacitat d’arribar a acords. Amb el PP vam acordar aparcar totes les qüestions supramunicipals que ens separen.
L’exalcalde i candidat d’ERC a Lliçà d’Amunt, Joaquim Ferriol, incideix que la possibilitat d’acord dependrà molt de les persones que encapçalin el projecte de CiU. En aquest sentit apunta el fet que l’actual president local de CDC és l’exalcalde Isidre Ballester, el qual ell va rellevar a l’alcaldia. Un fet que dificultaria un acord entre els dos partits. Amb les persones que controlen CiU avui ho veig molt difícil admet Ferriol.
L’alcalde de les Franqueses, Francesc Colomé, de CiU, que manté un pacte amb el PSC, el PP i UPLF al qual, en un principi, es va afegir ERC, diu que el pacte en l’àmbit nacional és un principi que ha d’inspirar els municipis alineats amb el procés d’independència perquè segueixin sent una gran majoria. Ara bé, estem parlant d’una preferència, no d’una obligació perquè per sobre de tot hi ha el principi d’autonomia municipal. Si tot encaixa, perfecte, però si no, és millor un bon govern amb gent de diverses ideologies que s’entenguin que un govern feble o un no-govern.
Joan Vila, alcalde de Bigues i Riells per CiU creu que en l’àmbit local, les diferències amb ERC seran esmenables, com es va demostrar durant un any de col·laboració, tot i que hem de recordar que ells van presentar una moció de censura. Tot i això, considerem possible un acord postelectoral amb ERC en l’àmbit local. Per nosaltres no quedarà.