territori

Reus supera la mitjana de transparència dels ajuntaments estatals més grans

El consistori aconsegueix 90 punts sobre 100 i se situa en la posició 56 de 110

L'Ajuntament de Reus supera la mitjana de transparència dels consistoris estatals més grans, segons l'Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA) 2014, realitzat per l'organització Transparency International Espanya. La capital del Baix Camp obté 90 punts sobre 100 i se situa en la posició 56 de 110. La mitjana de punts de tots els consistoris és de 85,2 i n'hi ha 19 que obtenen la màxima puntuació. L'evolució en aquest rànquing ha estat positiva respecte la darrera edició, del 2012, quan l'Ajuntament es va quedar en 72,5 punts. Dos anys abans, però, Reus havia obtingut 90 punts.

Fonts municipals indiquen que els criteris d'avaluació han estat més estrictes en aquesta nova edició de l'estudi i destaquen els 100 punts que té el consistori en transparència econòmia i financera i en les contractacions de serveis. En aquest darrer aspecte, Reus supera per força la mitjana general de 74,1 punts. Les puntuacions de la resta d'àmbits són: 88,9 en informació sobre la corporació municipal; 87,5 en relacions amb la ciutadania i la societat; 86,7 en matèria d'urbanisme i obres públiques, i 87,5 en indicadors de la Llei de Transparència.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat "l’aposta d’aquest govern per la transparència, que respon a la convicció i al compromís amb el rigor, els mecanismes de control i la bona gestió. Els resultats de l’ITA són un reconeixement a la bona tasca que estem fent". Des del govern municipal destaquen el portal de transparència presentat el desembre passat, així com el premi Segell Infoparticip@ 2014, a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local a Catalunya. Aquest és un premi que atorga l’equip del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona a partir de l’avaluació de diversos indicadors.

Les dades a nivell català i estatal

Els ajuntaments de Barcelona, Badalona, Lleida, Sabadell i Sant Cugat del Vallès es troben entre els dinou consistoris de l'estat espanyol que han aconseguit la màxima puntuació possible (100 punts). La nota mitjana general del conjunt de les corporacions locals analitzades aquest 2014 és de 85,2 punts sobre 100, i supera àmpliament els 70,9 punts de 2012, els 70,2 de 2010, els 64 de 2009 i els 52,1 de 2008.

L'Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró i Terrassa també es troben entre els ajuntaments més transparents amb 97,5 punts, Cornella (96,3), Sant Boi (93,8), Reus (90), Santa Coloma de Gramanet (87,5), Tarragona (83,8) i Girona (72,5). En total, 16 ajuntaments catalans es troben entre els 110 de l'estudi.  

A banda de Barcelona, Badalona, Lleida, Sabadell i Sant Cugat del Vallès, entre els dinou ajuntaments que han aconseguit la màxima hi ha Bilbao, Vitòria, Palma de Mallorca, Oviedo, Soria, Saragossa, Torrent i diversos consistoris madrilenys. El 2012 només vuit ajuntaments van aconseguir els 100 punts i el 2010 sis.    

El de Bilbao va ser l'únic ajuntament que l'any 2008 va obtenir la qualificació d'excel·lent (de 90 a 100 punt). El 2009 van ser 14, 21 el 2010, 33 el 2012 i aquest 2014 un total de 64 cases consistorials de l'Estat espanyol han rebut l'excel·lent.    

Només suspenen les administracions locals d'Elx, Pontevedra, Telde, Terol, Jaén, Badajoz, Almería i Granada. Aquesta última ciutat no arriba als 30 punts sobre 100 possibles.  

L'organització elabora el rànquing a partir de 80 indicadors dividits en sis grans àrees: Informació sobre la corporació local, relacions amb els ciutadans i la societat, transparència econòmica i financera, transparència en les contractacions i costos dels serveis, transparència en matèria d'urbanisme, obres públiques i medi ambient i indicadors d ela Llei de Transparència.  
Les dades i resultats els han donat a conèixer aquest dijous els tres fundadors de l'organització Transparència Internacional Espanya, Antonio Garrigues, Jesús Lizcano i Jesús Sánchez Lambás durant una roda de premsa davant els mitjans de comunicació a Madrid.    

Precisament, Lizcano ha destacat que 105 dels 110 ajuntaments estudiats han penjat aquest any un portal exclusiu sobre transparència i ha subratllat que la transparència no és una qüestió de "grandària ni de color polític perquè entre els dinou que han guanyat hi ha de tot, conservadors, progressistes i nacionalistes". "És una qüestió de voluntat, qui vol ser transparent ho és", ha sentenciat el fundador de Transparència Internacional.  

Per la seva banda, Antonio Garrigues ha assenyalat que cada cop els nivells de transparència seran més alts i ha advertit de les dificultats de les administracions de mantenir el nivell de transparència en un any electoral en què no sembla que "passi res per mentir i exagerar".    

Transparència Internacional signarà un conveni amb C's i CDC

L'organització Transparència Internacional signarà aquest dijous un conveni de col·laboració amb el president de Ciutadans, Albert Rivera. És tracta d'un acord a partir del qual la formació es compromet a adoptar les mesures exigides per l'organització. Cada sis mesos Transparència Internacional avaluarà el partit per conèixer l'evolució i el grau d'execució d'aquestes mesures.

Jesús Lizcano també ha explicat que Convergència Democràtica de Catalunya ha expressat el seu interès en signar un conveni amb l'organització i ha lamentat que el Partit Popular encara no ho hagi fet.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.