Osona/Ripollès

Polèmica per la retirada de metges de les ambulàncies del Ripollès

El Sindicat de Metges creu que l’assistència no serà la mateixa i que podria ser una “il·legalitat”.

La reordenació que vol engegar el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) pretén, entre altres coses, suprimir la figura del metge a l’ambulància en algunes unitats de determinades comarques. Aquest és el cas del Ripollès i en concret de Campdevànol, on hi ha l’Hospital Comarcal. La Unitat de Suport Vital Avançat (USVA), composta per un metge, un infermer i un tècnic de transport sanitari, desapareixeria i seria substituït per un equip liderat per només un infermer i un tècnic, el que es coneix com a Unitats de Suport Vital Intermedi (USVI). Així ho ha denunciat el Sindicat de Metges de Catalunya, que ho consideren “un pas enrere” a part d’una “possible il·legalitat” pel fet de fer responsable un infermer de tasques que no li tocarien. També hi veuen “una retallada encoberta”, segons David Gràcia, membre del sindicat.

Des de Metges de Catalunya apunten que aquesta mesura, que si finalment s’accepta entrarà en vigor després de l’estiu, el que fa és dividir l’equip, que “fins ara ha funcionat molt bé”. I és que per una banda hi haurà l’ambulància liderada per l’infermer i el tècnic sanitari que davant la gravetat de l’emergència podran avisar un metge que, en el cas del Ripollès, estarà ubicat a Sant Joan de les Abadesses, formant part d’un nou mitjà assistencial batejat amb el nom de Vehicle d’Intervenció Ràpida (VIR), acompanyat també per un tècnic. David Gràcia explica que això “ens complica la feina, perquè un infermer complementa un metge i viceversa”. El sindicat també hi veu anomalies legals “perquè no sabem fins a quin punt és legal posar una UCI en mans d’un infermer, ja que se’ls fa assistir patologies per les quals no poden estar preparats”. Gràcia diu que “donar segons quina medicació o prendre decisions mèdiques no es tasca d’un infermer”. El mateix passaria amb el servei assistencial del metge amb el VIR, “perquè no podríem donar la mateixa assistència sense un infermer, perquè ens faltarien mans”.

L’altre problema que hi veuen, sobretot en una comarca de muntanya com el Ripollès, amb grans distàncies entre pobles, és haver d’esperar que el metge arribi un cop l’infermer l’avisi perquè té un cas de gravetat: “En temes com un infart, un ictus o un politraumatisme l’assistència immediata és vital”, diu Gràcia, “i si l’accident és a Toses i el metge ha de venir de Sant Joan, això són molts minuts que, en molts casos, no es poden perdre”.

“Que no se’ns mal interpreti: no menystenim la feina dels infermers”

El Sindicat de Metges de Catalunya han insistit que aquesta denúncia per la supressió del metge a l’ambulància que vol implantar el SEM no té cap intenció “de menystenir la feina dels infermers. Que no se’ns mal interpreti”, aclareix David Gràcia. Diu que “sempre hem treballat com un equip i ens ha anat molt bé. No entenem per què s’ha de tocar”.

En el cas de l’Hospital de Campdevànol, aquest canvi també suposarà perdre efectius en el mateix centre. El metge que ara acostuma a anar al SEM, mentre no té cap emergència per anar a atendre, pot continuar fent tasques de suport al servei d’urgències de l’hospital. Ara, en canvi, aquest metge no hi serà “perquè la seva ubicació serà a Sant Joan de les Abadesses, encara que no tingui cap feina per fer”, explica Gràcia.

El sindicat creu que aquest model que es vol imposar a comarques com la del Ripollès només es pot entendre a l’àrea metropolitana de Barcelona o a Girona “perquè el malalt podrà ser reubicat ràpidament en algun hospital o altre, perquè n’hi ha més”, diu Gràcia.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.