Societat

Els Mossos disposaran de pistoles elèctriques

Espadaler defensa la decisió com a fruit “d'una valoració mesurada i calibrada”

El protocol preveu el seu ús restringit només per a casos complexos o d'alt risc

El Depar­ta­ment d'Inte­rior de la Gene­ra­li­tat ha con­fir­mat que aquest any els Mos­sos d'Esqua­dra dis­po­sa­ran de pis­to­les elèctri­ques des­ti­na­des per a casos “deter­mi­nants i con­crets de reduc­ci­ons com­ple­xes”. El con­se­ller d'Inte­rior, Ramon Espa­da­ler, ha con­fir­mat en una entre­vista a TV3, que hi haurà una pis­tola elèctrica, sota res­pon­sa­bi­li­tat dels caps de guàrdia de cada comis­sa­ria.

Fonts poli­ci­als defen­sen l'ús d'aques­tes armes per a dos casos con­crets d'inter­venció que qua­li­fi­quen “d'alt risc”. El pri­mer d'ells, en reduc­ci­ons de per­so­nes que opo­sen una resistència tan rotunda que per a poder reduir-lo cal­dria “l'ús de la força d'un ele­vat nom­bre d'agents que es podria subs­ti­tuir per la descàrrega elèctrica”. El segon cas en què es con­tem­pla el recurs a aquesta eina és quan una per­sona mos­tri sig­nes evi­dents d'immi­nent comissió de suïcidi, de lesi­o­nar-se greu­ment a ella mateixa o a una ter­cera per­sona prèvia amenaça.

En acci­o­nar aquesta arma, la descàrrega immo­bi­lit­za­ria par­ci­al­ment el cos de la per­sona durant cinc segons i escaig.

Es pre­veu que el depar­ta­ment adqui­reixi cent uni­tats d'aques­tes pis­to­les. Aques­tes armes, de la marca comer­cial Taser, ani­ran en el vehi­cle de cada cap de guàrdia, que sovint té el rang de capo­ral o ser­gent, i caldrà rebre una for­mació específica per a fer-les ser­vir.

Les pis­to­les elèctri­ques ele­gi­des per Inte­rior dis­po­sa­ran de càmeres de vídeo, micròfon, posi­ci­o­na­ment per GPS, deta­lla­ran el dia i l'hora de l'ús, així com la durada i la inten­si­tat de la descàrrega.

Demanda històrica

La con­se­lle­ria d'Inte­rior ha dut a terme en els últims mesos pro­ves per poder incor­po­rar aques­tes pis­to­les elèctri­ques, una històrica rei­vin­di­cació dels sin­di­cats poli­ci­als per faci­li­tar la immo­bi­lit­zació de per­so­nes que ofe­rei­xen espe­cial resistència per a ser emma­ni­llats.

Ja al maig del 2011, el sin­di­cat SME-CCOO va pre­sen­tar a l'ante­rior con­se­ller, Felip Puig, una pro­posta perquè els Mos­sos uses­sin les pis­to­les elèctri­ques. Puig final­ment ho va rebut­jar al·legant que exis­tien infor­mes sobre la seva peri­llo­si­tat, ja que han pro­vo­cat la mort d'algu­nes per­so­nes que han rebut la descàrrega.

El con­se­ller Espa­da­ler ha defen­sat que la intro­ducció d'aques­tes pis­to­les s'ha adop­tat “com a fruit d'una valo­ració mesu­rada i cali­brada” per a aju­dar els agents a inter­ve­nir en situ­a­ci­ons com­ple­xes o de risc. A més, segons les matei­xes fonts, s'esta­blirà un pla de for­mació, en què els aspi­rants a poli­cia rebran una descàrrega perquè siguin cons­ci­ents del poder de l'arma.

Rebuig social

El titu­lar d'Inte­rior ha reco­ne­gut que l'ús de pis­to­les elèctri­ques, que ja uti­lit­zen diver­ses poli­cies locals, compta amb l'opo­sició radi­cal de diver­sos col·lec­tius soci­als. Amb tot, ha defen­sat la seva incor­po­ració perquè es tracta d'una “eina no letal” que pot aju­dar els agents a millo­rar la seva feina i que és menys lesiva que altres ins­tru­ments, com les pis­to­les de foc.

La pla­ta­forma #Stop­ta­ser , inte­grada per mig cen­te­nar d'enti­tats soci­als, ha res­post avui dilluns a Espa­da­ler dema­nant la para­lit­zació en la com­pra d'aques­tes pis­to­les “fins que es pro­du­eixi un debat social i par­la­men­tari sobre la [seva] neces­si­tat i idoneïtat”. A més, creu que poden ser usa­des per come­tre poten­ci­als mal­trac­ta­ments i abu­sos, ja que no dei­xen ras­tre en el cos de la víctima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.