Salut

Set infarts atesos a les nits

La unitat d'hemodinàmica del Trueta fa un mes que funciona les 24 hores del dia

S'acaba el trasllat de pacients a Barcelona i es guanya temps

Demà farà un mes que la unitat d'hemodinàmica de l'hospital Josep Trueta, l'única de la regió sanitària de Girona que atén infarts de miocardi, funciona també a les nits. I en aquest temps, s'han atès set casos en horari nocturn, d'acord amb les últimes dades facilitades pel centre. Fins al setze de febrer la unitat funcionava de les 8 del matí a les 8 del vespre, de manera que els pacients que tenien un infart a partir d'aquella hora havien de ser derivats a hospitals de Barcelona perquè fossin atesos. “L'obertura de la unitat d'hemodinàmica a les nits és una molt bona notícia des del punt de vista assistencial; la població de Girona s'ho mereixia”, explica l'hemodinamista Merida Cardenas. I des d'un punt de vista clínic, l'especialista hi afegeix: “Cal tenir en compte que, en el síndrome coronari, el temps que passa des que s'activa el codi infart fins que el pacient arriba a la unitat juga un paper clau. I a les nits anàvem una mica justos i no sempre es complia el temps òptim.” La doctora Cardenas es mostra convençuda que amb l'ampliació horària del servei hi haurà, sobretot en la franja nocturna, una reducció en el temps d'atenció al malalt. I avança que, de cara a l'estiu, amb l'augment de la població per l'arribada de turistes, serà el moment de màxim rendiment de la unitat.

“El nombre de codis infarts són els mateixos. Però hem deixat de fer viatges nocturns a Barcelona, uns trasllats que retardaven el temps d'accés del pacient a la unitat d'hemodinàmica”, destaca el cap del servei d'emergències mèdiques (SEM) a Girona, el doctor Jaume Heredia, que valora molt positivament el funcionament del servei les 24 hores i els 365 dies. “Es millora l'accés al tractament mèdic i, a més, els recursos es queden a casa”, ressalta.

“El temps és múscul salvat; per contra, quan més minuts passen, més part del teixit es perd”, raona el cap de cardiologia del Trueta, el doctor Gabriel Vázquez. Els tres metges coincideixen a destacar que bona part de l'èxit del funcionament, les 24 hores, de la unitat d'hemodinàmica depèn de la conscienciació dels ciutadans. I en aquest sentit, recorden que el dolor toràcic agut ha de tenir com a resposta immediata la trucada al 112, a partir de la qual s'activa el codi infart i es mobilitzen els mitjans necessaris. “Si bé és veritat que hi ha un percentatge de pacients que tot i rebre atenció no superen l'infart i moren, el major nombre de morts es continua registrant entre aquelles persones infartades que no arriben al centre hospitalari”, subratlla el doctor Vázquez.

Fins ara, al Trueta s'atenien entre 300 i 350 codis infarts. Amb l'ampliació horària es calcula que s'atendran entre 80 i 90 casos més a l'any.

120
minuts
és el temps màxim que ha de passar entre el diagnòstic i el tractament del malalt amb un atac de cor.
90
casos
de pacients amb infart de miocardi són els que preveuen atendre al llarg d'un any al Trueta.

De Campdevànol a l'heliport del Trueta en 15 minuts

Un home de 85 anys, veí de Campdevànol, es dirigeix a l'hospital comarcal perquè no es troba bé, i allà li detecten que ha tingut una angina de pit. Mentre és al centre, té un infart. Immediatament, s'activa el codi infart i en el SEM tenen clar que, atesa la distància que hi ha per carretera fins a Girona (uns 90 minuts), cal anar-lo a buscar amb l'helicòpter. Dels 90 minuts que es tardaria en ambulància es baixa als 15 que triga l'helicòpter d'anar de Campdevànol al Trueta. Un cop a l'heliport, el pacient és traslladat a una ambulància i, de l'ambulància, va directament a la unitat d'hemodinàmica. Tot va rodat. Han passat 71 minuts des de l'avís al SEM fins que el malalt entra al Trueta. I, per tant, s'està dins dels 120 minuts que es consideren òptims entre el diagnòstic i l'obertura de l'artèria i el restabliment del flux sanguini (reperfussió). L'objectiu de l'ampliació horària del servei és justament millorar l'accessibilitat a l'angioplàstia. Per tant, la primera ampliació horària, que va tenir lloc l'octubre del 2012, ha representat un augment del percentatge de pacients sotmesos a reperfussió amb angioplàstia en menys de 120 minuts, que ha passat del 38%, l'any 2012, al 52% el 2013, i el 63% en l'any 2014. A la regió de Girona el temps transcorregut entre la primera assistència a un pacient amb infart de miocardi i la realització de l'angioplàstia primària ha passat de 121 minuts, l'any 2013, a 114 minuts l'any 2014, és a dir, que amb la primera ampliació horària ja es van aconseguir reduir set minuts del total del temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia