Les tradicionals processons del Divendres Sant recorren Catalunya
Barcelona, Lleida, Tarragona i el Prat de Llobregat són algunes de les ciutats que recrearan aquesta part de la Passió
Els seguicis recreen passatges dels últims dies de la vida de Jesús, tot escenificant diferents parts de la Passió de Crist fins al moment de la seva mort
Les processons del Divendres Sant, també conegudes per processons del Sant Enterrament, recorren aquest divendres, entre aquesta tarda i aquesta nit, diverses poblacions de Catalunya. Els seguicis recreen passatges dels últims dies de la vida de Jesús, tot escenificant diferents parts de la Passió de Crist fins al moment de la seva mort. Moltes es desenvolupen acompanyades de la melodia de les marxes fúnebres i amb l'enllumenat públic dels carrers apagat, sota la llum de la lluna plena que sempre brilla durant aquest dia. Barcelona, Lleida, Tarragona, l'Hospitalet del Llobregat i el Prat de Llobregat són algunes de les ciutats que recrearan aquesta part de la Passió.
Entre les processons que es fan arreu del territori destaca la de Tarragona, que es remunta al 1550 i que està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat. El seguici té un recorregut de gairebé sis hores, hi participen unes quatre mil persones dels 11 gremis i confraries de la ciutat acompanyen 19 misteris pels carrers de la part alta de la vila. Un fet distintiu d'aquesta processó és que molts dels seus passos tenen un gran valor artístic.
Alguns d'ells són obra d'escultors de renom com ara Salvador Martorell (Jesús de Natzaret), Antoni Parera (el Cirineu), Lluís Maria Saumells (Nostre Pare Jesús de la Passió) i Emili Solé Carcolé (Ecce Homo). Un dels més valuosos és el del Sant Sepulcre, una peça de fusta d'autor anònim datada del segle XVII que els membres del Gremi dels Pagesos de Sant Isidre transporten sobre una carrossa dissenyada per Josep Maria Jujol.