ERNEST GATELL

MICÒLEG

«Tarragona tindrà exposició micològica»

D'afi­ci­o­nats als bolets cada dia n'hi ha més però d'experts sobre el tema no n'abun­den. Ara la Soci­e­tat Micològica de Tar­ra­gona es plan­teja mul­ti­pli­car la seva tasca de difusió i orga­nit­zarà una expo­sició micològica a la ciu­tat

–Una expo­sició de bolets a vora mar?
–«Sí. Hi ha mol­tes ciu­tats al lito­ral que fa molts anys que pro­gra­men expo­si­ci­ons de bolets. A Tar­ra­gona hi ha molts afi­ci­o­nats, i pot­ser és la única capi­tal de demar­cació que no ofe­reix aquest tipus d'expo­sició.»
–Ja tenen data?
–«El nos­tre pro­jecte és poder fer-la a finals d'octu­bre, però encara estem pen­dents d'algu­nes ges­ti­ons i també de la dis­po­sició del local...»
–I de tro­bar bolets...
–«També. Però la data l'hem de posar amb ante­lació, i els bolets els hau­rem d'anar a bus­car on sigui.»
–Serà una expo­sició de vari­e­tat de bolets?
–«Sí, una mos­tra amb tot tipus de bolets, amb el seu nom, la seva comes­ti­bi­li­tat, algun vídeo i alguna xer­rada.»
–Cata­lu­nya és un país ric, par­lant en ter­mes micològics?
–«Sí, és bas­tant ric. Perquè tenim des de la flora alpina de l'alta mun­ta­nya fins a les dunes de la platja, on també s'hi fan bolets. A Cata­lu­nya pràcti­ca­ment hi tenim repre­sen­ta­des el 95% de les espècies pròpies d'Europa. En números rodons, cal­cu­lem que s'hi fan uns 4.000 bolets dife­rents!»
–De feina no els en falta!
–«No. Per les meves mans deuen haver pas­sat unes 1.500 vari­e­tats dife­rents... Nosal­tres, com a micòlegs, bus­quem vari­e­tats rares o noves. Per exem­ple, fa deu anys que es va tro­bar una vari­e­tat nova al bosc de la Mar­quesa.»
–Però la majo­ria de per­so­nes que van al bosc no tenen grans conei­xe­ments sobre els bolets...
–«Per això la nos­tra intenció és dis­po­sar pro­pe­ra­ment d'un local on podríem ofe­rir un ser­vei d'asses­so­ra­ment. Que tot­hom que tin­gui dub­tes ens pugui por­tar els bolets per iden­ti­fi­car-los... Sobre­tot, que ningú mengi bolets sense saber si són comes­ti­bles!.»
–Aca­bem d'entrar a la tar­dor i des dels ser­veis mete­o­rològics pre­ve­uen una tem­pe­ra­tura mit­jana d'un grau o un grau i mig per sobre la mit­jana...
–«En rea­li­tat, per als bolets que la tem­pe­ra­tura sigui una mica més ele­vada no importa si hi ha sufi­ci­ent humi­tat. El pro­blema és que aquest any hem tin­gut un estiu sequíssim, les plu­ges han vin­gut tard, la qual cosa vol dir que la tem­po­rada es retar­darà. Si segueix plo­vent i no tenim molt vent sec, pos­si­ble­ment pot haver-hi bolets. A les nos­tres comar­ques no serà un any extra­or­di­nari. Al Piri­neu, en canvi ja n'estan sor­tint força. Una tem­pe­ra­tura més alta el que farà és que esti­guin més para­si­tats.»
–Però quan podrem començar a tro­bar bolets?
–«Per aquí, cal­culo que a mei­tat del mes vinent.»
–De quins bos­cos estem par­lant?
–«Per començar la tem­po­rada cal pujar als bos­cos més alts, a les mun­ta­nyes de Pra­des, a la Mus­sara, al Mont­sant... A Tar­ra­gona n'he tro­bat als bos­cos de Mas Enric, al Cat­llar o al mateix bosc de la Mar­quesa. Però són bos­cos amb molta pressió de la gent. No s'hi poden fer grans colli­tes! »
–La pressió creix arreu... Està a favor de la regu­lació?
–«Sí, perquè lamen­ta­ble­ment a la nos­tra soci­e­tat, sem­bla que allò que no es paga no té valor i aquests diners es podrien rein­ver­tir al bosc.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.