Els lladres són a les xarxes socials
Una vuitantena de veïns de les Franqueses en una xerrada sobre consells de seguretat
Les xarxes socials i les noves tecnologies poden ser útils per informar i prevenir possibles robatoris però també poden posar les coses fàcils als lladres.
Els lladres també són a les xarxes socials. No els podem dir que estarem 15 dies fora de casa, va alertar una agent de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat dels Mossos de la comissaria de Granollers en una xerrada que es va fer dijous a Can Ribes, a les Franqueses.
L’acte havia estat organitzat pel grup de veïns que han impulsat la creació de sis grups de Whatsapp per compartir informació sobre possibles robatoris. La idea va sorgir a partir d’un seguit de robatoris que es van produir en pocs dies de diferència a Llerona. S’ha estès i ara ja hi ha unes 400 persones integrades als cinc grups territorials (Llerona, Corró d’Amunt, Corró d’Avall, Milpins i Els Gorcs i Santa Digna) i en un sisè per a comerciants. En la xerrada, algunes persones van mostrar el seu interès per sumar-se als grups. L’activitat i la informació que s’hi escriu està coordinada amb la Policia Local. És un exemple de situació on la ciutadania s’implica i una iniciativa que aplaudim i on estem obligats a col·laborar. Necessitem dels vostres ulls però llavors és important que arribi a les nostres oïdes, va recordar, Xavi López, cap de la Policia Local de les Franqueses.
Si tenim molt clar que no hem de dir que marxem de vacances quan anem a la fruiteria també hauríem de tenir clar que no ho hem de dir a les xarxes socials, va concretar l’agent dels Mossos. Tampoc de publicitar-ho quan ja s’està fora. A tots ens agrada penjar fotografies però potser és millor fer-ho quan arribem a casa. No hem de donar pistes. En aquest sentit, López va recordar que, en general, la majoria dels usuaris no tenen restringit l’accés a la informació que posen a Facebook i va aconsellar que es limiti només als amics.
TENSIÓ PERMANENT?
Sobre els grups de Whatsapp de seguretat que s’han creat, alguns dels assistents van exposar que aquests poden fer que la gent estigui en tensió constant o puguin arribar a desconfiar de qualsevol persona. En aquest sentit, López va afirmar que no cal entrar en un estat de paranoia en què tot ens sembla perillós. Que hi hagi interacció entre la policia i els grups és important per poder desmentir aquelles informacions que no són certes. Els responsables dels grups de Whatsapp van explicar que les informacions que arriben a un grup i poden ser d’interès es contrasten amb la Policia Local abans de difondre-les. Albert Puig, un dels impulsors dels grups, va diferenciar-ho dels rumors que corren per les xarxes socials. No vénen de lluny, són informacions de persones properes. Des dels Mossos, van recordar que les xifres de robatoris a les Franqueses no són diferents de les de la resta de la comarca.