Societat

Història amb flors

Les galeries del claustre de la catedral es converteixen durant la mostra Girona, Temps de Flors en un jardí neoclàssic

El barri de Sant Narcís també se suma a la mostra i demana més presència en pròximes edicions

Més de130 espais s'han omplert de flors durant l'edició d'enguany de Girona, Temps de Flors. Patis, places, carrers, museus... Les flors han inundat la ciutat, però ha estat als edificis més destacats on més cues hi ha hagut. Espais com per exemple els Banys Àrabs, l'església de Sant Martí, Sant Fèlix o el monestir de Sant Pere de Galligants són cada any cites obligades per a qualsevol visitant. En aquesta seixantena edició, a més, s'hi ha afegit també el monestir de Sant Daniel, que ha tornat al recorregut amb un projecte fet pel festival Floralïen de la ciutat belga de Gant. Ara bé, si un edifici centra les mirades com pocs és la catedral. Milers i milers de fotografies immortalitzen cada dia les escales engalanades, però també el soterrani i el claustre.

L'encarregat de fer el projecte floral per a aquest darrer espai enguany ha estat Jordi Albà, que ha dissenyat el muntatge Blanc de blaus: “Tenim un claustre romànic i volíem portar el pati del claustre dins les quatre galeries. Així doncs, ja que tenim aquest romànic tan important, hem apostat per un jardí neoclàssic”. Al llarg de les galeries, doncs, 3.800 flors blanques sobre unes estructures blaves han servit per simbolitzar fonts d'aigua. Tot això combinat amb els xiprers: “Els xiprers són els que donen forma al jardí. A Grècia i a Roma, els jardins sempre en tenien.” Fa ja vint anys que Albà participa a Girona, Temps de Flors i ho ha decorat pràcticament tot, “excepte les escales de la catedral”, matisa. És conscient, però, que el claustre és un dels llocs més destacats i també un espai complex de dissenyar: “Té una superfície immensa i necessites molt de material. A més, des del meu punt de vista, no es pot tapar mai l'arquitectura, que ja per si mateixa té una gran bellesa.”

Per tirar endavant aquest projecte, ha disposat del suport del BBVA. L'entitat ha volgut sumar-se a la mostra per primera vegada i ho ha fet animant els seus treballadors a ajudar en el muntatge. Albert Ferrés, treballador de l'entitat i encarregat de coordinar el projecte, es mostra satisfet de l'èxit que va tenir la crida. “La participació va ser tan gran que es va desbordar la capacitat i ens va obligar a fer un sorteig”, destaca.

Sant Narcís també s'hi suma

No només el centre de Girona es bolca durant aquests dies en el Temps de Flors. Els diferents barris de la ciutat també demanen el seu espai en la mostra i alguns ja han començat a incloure-hi projectes. És el cas de l'EIS Escola d'Idiomes de Sant Narcís, que ha elaborat un projecte en què han col·laborat professors, pares, alumnes i veïns, i que representa la llegenda de sant Narcís. Amb aquesta iniciativa, pretenen reivindicar que amb vista a pròximes edicions el barri tingui més pes en la mostra floral.

Un any de feina
Engalanar un espai com el claustre de la catedral no és una feina fàcil. De fet, Jordi Albà fa un any que hi treballa. “Hi vam començar a pensar tan bon punt va acabar l'edició de l'any passat i ara ja pensem en el projecte de l'any vinent”, assegura. Durant aquests dies, però, tampoc no s'està amb els braços plegats. Aconseguir que el muntatge no decaigui i que continuï lluint fins al darrer dia porta feina i, per això, sovint s'acosta al claustre per retocar alguns dels rams. Es mostra convençut que aquesta dedicació és fruit de la “passió” pel festival que li va encomanar la fundadora, Maria Cobarsí, i també de l'amor i la voluntat de treballar per Girona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.