Osona/Ripollès

L’abstenció d’una regidora de govern fa ajornar el POUM de Sant Vicenç

Una vintena de veïns de Mafriges van assistir al ple per fer visible la seva oposició al projecte.

Una vintena de veïns van assistir dimecres al ple de Sant Vicenç convençuts que haurien d’alçar la veu contra l’aprovació provisional del Pla General d’Ordenació Urbanística (POUM), que donaven per feta. Però no va ser així. L’abstenció de tota l’oposició i, sobretot, d’una de les regidores de l’equip de govern, Maria Castells, va impedir que s’aprovés. Tant ella com els portaveus de CiU, Santi Bigas, i ERC, Fina Pérez, van al·legar que presentar-lo tres dies abans de les eleccions i amb “molt poca informació prèvia” no era acceptable. L’alcalde, Joan Sadurní (PM-PSC), va dir que “és una mala notícia per Sant Vicenç” que no s’aprovés el POUM, i va defensar que d’informació, de reunions i d’interlocució directa amb els veïns “no n’ha faltat”. Es va mostrar convençut que si el document s’hagués posat a votació ara fa dos mesos, com era previst, “‘s’hauria aprovat per unanimitat”. Les eleccions de diumenge, va insinuar, hi tenen molt a veure.

La qüestió de fons és que l’entrada en vigor del POUM havia de donar llum verda, entre altres coses, al creixement futur de Mafriges, que és la principal empresa del poble. Els veïns que viuen a tocar de l’escorxador fa temps que es queixen de les molèsties per sorolls i males olors derivades d’una activitat que no ha parat de créixer, i que necessita més espai. Joan Sadurní va recordar que les condicions en què Mafriges podia plantejar el seu creixement van quedar recollides en un conveni –vinculat a l’aprovació del POUM– que el 2013 van aprovar per unanimitat els tres grups de l’Ajuntament. Tant ell com el regidor d’Urbanisme, Ramon Luna, van insistir que si alguna cosa afavoria el POUM era traslladar l’activitat molesta de l’escorxador fora de l’àmbit de les cases, crear un únic punt d’accés per als camions al sud i una àrea d’aparcament on els vehicles es poguessin connectar a la xarxa elèctrica per no haver de tenir els motors engegats.

En nom dels veïns afectats, Daniel Pujol va dir que els precedents que hi ha hagut fins ara respecte a l’activitat de Mafriges “no ens permeten confiar que a partir d’ara les coses hagin de canviar”. I va afegir que abans d’autoritzar qualsevol ampliació caldria aplicar les mesures correctores pendents a les actuals instal·lacions, “començant per ajustar l’activitat de matança a la llicència que tenen concedida”.

El debat sobre Mafriges i la transparència amb què s’ha portat el procés del POUM va eclipsar altres aspectes recollits en la proposta de planejament, com la revisió a la baixa del creixement respecte a la primera redacció del pla esbossada el 2004, la reserva de 20.000m2 per a equipaments o la de 36.500m2 per a zones verdes, “que és un terç de l’espai lliure”. Pel que fa al creixement residencial, el POUM preveia la dotació de 178 habitatges de renda lliure i 98 en règim de protecció oficial, amb una població màxima de 4.500 habitants en l’horitzó de l’any 2065.

En el primer torn de rèplica, Santi Bigas (CiU) es va queixar que aquestes dades era la primera vegada que les sentia. Un argument més, va dir, per qüestionar el tràmit.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.