Societat

Imputen dos alts directius d'Iberpotash i tres de la Generalitat per un presumpte delicte ambiental

El jutjat número 5 de Manresa admet a tràmit una querella de la CUP que denuncia filtracions de residus a aigues de domini públic

L'administració defensa que l'activitat minera al Bages s'ajusta a la llei

El jutjat d'instrucció número 5 de Manresa ha imputat l'empresa Iberpotash, dos dels seus directius i tres alts càrrecs de la Generalitat per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient i per un de prevaricació ambiental.

El jutge ha acceptat la querella presentada per la CUP Sallent el novembre de 2014 i ha decidit citar a declarar com a imputats José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat de la companyia minera en el moment de la querella, i Lluís Fàbregas, director general de Medi Ambient d'Iberpotash; Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat; Maria Assumpta Farran, directora general de la Direcció General de Qualitat Ambiental; i Jordi Agustí, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

El titular del jutjat d'instrucció número 5 de Manresa imputa a totes aquestes persones un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. Als tres directius de la Generalitat (Lluís Fàbregas, Josep Enric Llebot i Assumpta Farran) també els imputa un presumpte delicte de prevaricació ambiental.

Segons l'escrit judicial, del redactat de la querella presentada per la CUP es desprèn que de l'activitat minera desenvolupada per l'empresa Iberpotash al Bages podria produir-se una “possible afectació mediambiental provocada per filtracions de residus salins a aigües de domini públic derivades de l'activitat extractiva de la companyia”. “Aquestes filtracions podrien ser causants d'una possible afectació negativa als diferents ecosistemes i recursos hídrics pròxims”, afegeix l'escrit.

Segons el jutge, aquests fets descrits poden ser constitutius d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient tipificats a l'article 325 del Codi Penal.

Pel que fa al presumpte delicte de prevaricació ambiental, el jutge considera que de la querella es desprèn la presumpte comissió d'aquest delicte “per una possible concessió de llicències il·legals, així com per la hipotètica realització d'informes favorables a la seva concessió, tot i sabent que s'incorria en una possible vulneració de la normativa”. I també “per permetre presumptament la continuació de l'activitat minera d'Iberpotash, sense que suposadament l'empresa superés alguns tràmits i controls administratius exigits per la legislació”.

El jutge requereix al departament de Territori i Sostenibilitat i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que en un termini de 30 dies aportin la següent documentació: l'informe del compliment dels requisits establerts a l'article 7.6 de la normativa del Pla Director Urbanístic del Bages; una còpia del programa de restauració actualitzat de les activitats extractives d'Iberpotash; l'informe sobre el compliment de les condicions de la resolució d'aprovació del programa de restauració de l'explotació denominada Roumanie, de Súria; el certificat sobre la rampa subterrània de la mina de Súria que especifiqui si s'ha sotmès al degut procediment d'impacte ambiental; i el certificat de la resolució sobre l'actuació de control inicial de l'autorització ambiental de les instal·lacions d'Iberpotash de Sallent i Súria.

La CUP de Sallent ha valorat “positivament” a través d'un comunicat que s'hagi iniciat el procés judicial. El regidor del partit a l'Ajuntament de Sallent, Albert Junyent, creu que “la denúncia penal per delicte ambiental és un pas més que fa la CUP per forçar que l'empresa i les administracions compleixin la legalitat i l'explotació minera treballi de forma adequada”. La CUP també destaca “la lluita constant durant molts anys d'associacions i col·lectius del Bages per la preservació del medi ambient i perquè les mines de potassa compleixin la legalitat i no contaminin l'entorn i l'aigua”.

De la seva banda, la Generalitat ha fet públic un comunicat a través del qual manté que el desenvolupament de l'activitat minera al Bages s'està realitzant de forma ajustada a la legislació urbanística i mediambiental.

En la nota indica a més que no ha rebut cap notificació sobre l'admissió a tràmit de la querella de la CUP que ha motivat l'acció judicial.

La Generalitat defensa la legalitat de l'activitat minera al Bages

El govern ha volgut subratllar que en la darrera comissió d'Urbanisme de Catalunya es va donar llum verda a l'inici de la redacció del Pla Director Urbanístic (PDU) de la mineria del Bages. Aquesta, indica, ha de ser “l'eina garant” de l'ordenació i protecció d'una activitat que dóna feina de forma directa o indirecta a més de 4.000 persones a la comarca.

El departament de Territori i Sostenibilitat estudiarà, una vegada rebi la notificació, la possibilitat de presentar recurs contra l'auto judicial. Al mateix temps, expressa la seva sorpresa perquè el jutjat hagi pres determinades mesures legals sense haver efectuat abans cap diligència prèvia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.