Vallès Oriental

Corpus la Garriga, patrimoni de tots

El Corpus, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional per la Generalitat

El Corpus de la Garriga ha estat declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional. Aquest diumenge tots els garriguencs sortiran al carrer per preparar els carrers de cara a la processó d’un Corpus que, per primer cop, transcendeix simbòlicament les fronteres locals.

Aquest serà el primer Corpus de la Garriga reconegut com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, després que aquest dimarts el Departament de Cultura de la Generalitat n’hagi fet la declaració oficial.

“Quan vaig entrar a la junta, ara fa 10 anys, la presidenta d’aquell moment Teresa Viñallonga i l’historiador Albert Benzeckry ja feia temps que hi anaven al darrere”, explica Enric Marata, nou president de l’Associació Cultural Corpus la Garriga.

A més dels dos quilòmetres de flors –repartits en 28 catifes–, les enramades i l’ou com balla, també s’engalanaran les escales de l’església. “Tenim com a referència la catedral de Girona durant la mostra Temps de Flors, amb les nostres limitacions”, reconeix Enric Marata, nou president de l’entitat. Com a convidada hi haurà la catifa de la Fundació Vicenç Ferrer, organisme que treballa a l’Índia, país en el qual hi ha tradició de sanefes florals semblants.

El reconeixement de la Generalitat ha arribat acompanyat de sort per als organitzadors. A través dels productors del Maresme arribaran 300.000 clavells de Múrcia. “Hem tingut la fortuna que Montoro ha abaixat l’IVA un 10%”, explica Marata. A més, la festivitat cau en el moment idoni de floració dels clavells. Per aquest motiu el president de l’entitat considera que haurien d’arribar “més macos”. D’altra banda, Isidre Galbany, antic vicepresident de l’associació, ha aconseguit que un camp de Llavaneres els deixés anar a recollir clavells directament. Del Maresme també portaran gerberes – els hi regalen– i pellofa d’arròs, que arribarà de Tortosa, al Delta de l’Ebre.

Com a novetat, el Corpus també tindrà un element distintiu: un capgròs en forma de clavell, el Clavellot, creat en el taller de l’artesà Ramon Aumedes de Granollers.

Els edificis emblemàtics obren les portes
Durant tot el diumenge, els edificis i elements patrimonials faran jornades de portes obertes i visites guiades. De les 11 a les 2 del migdia es podran visitar la Fundació Maurí, la Fundació Fornells-Pla Conxa Sisquella, la Capella de Santa Maria del Camí i la Vil·la Romana de Can Tarrés. A més, entre les 5 i les 7 de la tarda obriran el refugi antiaeri, Can Raspall, el jardí de la Casa Barbey, les cases en miniatura Olivé-Bulbena, el jardí del Balneari Blancafort i el balneari Termes la Garriga. Al matí, a la Doma es projectarà el documental en 3D La Doma, editat per La Garriga secreta.

La festa estrena banda sonora
L’Ajuntament i l’Associació Cultural Corpus la Garriga han editat el CD Corpus Imaginari. Diumenge, a les 5 de la tarda, a la plaça Can Dachs, la companyia Imaginària d’Arrel i La Garriga Balla interpretaran les peces.

AQUEST DIVENDRES AMB EL 9 NOU ESPECIAL SOBRE LA FESTA. I DILLUNS TOTES LES IMATGES

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.