Osona/Ripollès

Conreant olors ecològiques

La cooperativa Sambucus cultiva 1,5 hectàrees d’herbes aromàtiques al Mas Vinyoles de Sant Pere de Torelló.

Sam­bu­cus és el nom llatí de saüc, una planta aromàtica amb pro­pi­e­tats medi­ci­nals molt carac­terística a Osona. I des de finals de 2011, dóna nom a la coo­pe­ra­tiva d’inserció labo­ral que ha anat cre­ant marca dins del món agro­a­li­men­tari de la comarca. Ges­ti­ona dues àrees de con­reu a les fin­ques de la Rie­rola, de Man­lleu, i el Guiu, de Santa Cecília de Vol­tregà. Ven a mer­cats i pro­ve­eix el res­tau­rant que també ges­ti­ona al Mer­cat Muni­ci­pal de Man­lleu. I, com a pro­jecte més específic, dis­posa d’1,5 hectàrees entre dife­rents par­cel·les de la finca del Mas Vinyo­les, a Sant Pere de Torelló, dedi­ca­des al cul­tiu d’her­bes medi­ci­nals i aromàtiques, per des­ti­nar a infu­si­ons i con­di­ments.

“És un sec­tor petit i, d’aquesta enver­ga­dura, només ens cons­ten dues experiències més com la nos­tra a Cata­lu­nya”, explica la res­pon­sa­ble d’horta de Sam­bu­cus, Ester Comas. Diu­menge pas­sat, una vui­tan­tena de per­so­nes van poder conèixer aquest experiència en una visita guiada. Es van pas­se­jar per dife­rents punts de la finca on es cul­ti­ven fins a 16 espècies d’her­bes aromàtiques dife­rents. Des de fari­gola fins a mari­a­lluïsa, pas­sant per taron­gina, sajo­lida, espígol, menta, orenga, alfàbrega, poliol o sàlvia. “És un tre­ball com­ple­ta­ment artesà, ja que com a plan­tació no és domèstica però tam­poc de gran extensió, com aque­lles imat­ges tan típiques de la Pro­vença”, diu Comas. I en trac­tar-se d’un mer­cat petit “tam­poc s’ha desen­vo­lu­pat un ins­tru­men­tal ade­quat per a aquesta mena de ter­renys”. Sam­bu­cus tre­ba­lla, a més, amb la cer­ti­fi­cació de cul­tiu ecològic, que vol dir que no hi ha cap trac­ta­ment químic d’ensul­fa­tat per ata­car les males her­bes. Això con­ver­teix el procés en molt més manual, i lent.

Durant la vista per dife­rents par­cel·les de la finca, els assis­tents van poder conèixer la dis­po­sició i tècnica dels cul­tius, amb sis­tema de rec gota a gota, arren­gle­rats en línia dins d’un encoi­xi­nat de plàstic per on acaba crei­xent la planta. “Cada herba té el seu cicle, però el període de reco­llida va de maig a octu­bre”. I segons el cas, amb més d’una dallada cada any. Es tracta, en gene­ral, d’unes plan­tes “molt sofer­tes” i que s’adap­ten a les con­di­ci­ons mete­o­rològiques d’aquesta àrea. De fet, a l’hora de deci­dir el tipus d’her­bes que es cul­ti­va­rien “vam tenir en compte qui­nes ja hi nai­xien de manera espontània”.

Un cop colli­des, les her­bes s’envien a un asse­ca­dor solar que hi ha al cos­tat mateix de la casa, un procés que pot durar entre qua­tre fins a sis o set dies. Després, i a l’espera de l’embos­sat i dis­tri­bució final des del mateix Mas Vinyo­les, es guar­den en bidons aïllats del sol i del con­tacte amb l’aire, per tal que man­tin­guin intacta tota la seva aroma.

No és gens casual que la plan­tació d’her­bes aromàtiques de Sam­bu­cus a Sant Pere s’hagi inte­grat a Mas Vinyo­les, un pro­jecte de foment a l’empre­ne­do­ria i pol d’inno­vació en un entorn natu­ral que fa poc més d’un any hi van inau­gu­rar Ermen Llo­bet i Pepa Ber­gay. A final de 2011 va començar la res­tau­ració de la masia, que ofe­reix espais de coworking i sales per a con­ven­ci­ons i for­mació d’empre­ses. I tot això dins d’un model tre­ba­llat a consciència de sos­te­ni­bi­li­tat ambi­en­tal: des de la ins­tal·lació foto­vol­taica que sub­mi­nis­tra ener­gia elèctrica i acu­mula el sobrant en un sis­tema de bate­ries, fins a les cal­de­res de bio­massa per a la xarxa de cale­facció i aigua calenta. L’asse­ca­dor de les her­bes, per exem­ple, es basa en una cam­bra d’aire calent que es crea entre dues pla­ques del sos­tre exte­rior i que un extrac­tor empeny cap a dins, on s’escampa a través de ven­ti­la­dors ali­men­tats amb ener­gia solar. Diu­menge, que feia un dia d’estiu, l’escal­for era impres­si­o­nant. Una prova que l’aposta per la sos­te­ni­bi­li­tat és, sobre­tot, una qüestió de volun­tat.

La notícia com­pleta a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia