Societat

Treball en xarxa al Maresme per prevenir el maltractament als avis

La Generalitat impulsa l'elaboració del protocol al territori incloent el Consell Comarcal, amb set ajuntaments implicats i també l'experiència de Mataró

Des de la Generalitat es treballa des de fa més de dos anys per mirar d'unificar les administracions i els professionals que poden detectar i prevenir que les persones grans siguin víctimes de maltractaments. Mataró, juntament amb l'Anoia i l'Alt Penedès, van ser les tres zones pioneres a Catalunya que van engegar protocols per atendre i detectar millor aquests abusos. Ara el Departament de Benestar Social i Família vol ampliar aquest treball en xarxa a tota la comarca per tal de definir un protocol que serveixi a tots els municipis.

“Encara que hi ha un treball previ amb la feina que s'ha fet a Mataró, volem unificar les administracions i persones implicades”, va explicar ahir durant l'acte de presentació la secretària de Benestar i Família, Dolors Gordi. L'objectiu és continuar amb la feina de formació als professionals, tant de l'administració com de la sanitat i dels cossos de seguretat, per establir les eines per treballar en xarxa i evitar possibles casos de maltractaments. Es treballarà amb els casals d'avis, i també des de la Generalitat s'ha demanat l'assessorament a notaris per buscar solucions als abusos de tipus econòmic, que han augmentat entre la gent gran en els últims anys arran de la crisi.

Des del Consell Comarcal, la consellera de Benestar Social, Neus Serra, va agrair que la Diputació de Barcelona els convidés a formar part del programa, que té el suport de l'Obra Social La Caixa, per millorar l'atenció a aquest col·lectiu vulnerable. Segons va explicar Serra, ja hi ha set municipis que hi volen dir la seva: Tordera, Santa Susanna, Sant Cebrià de Vallalta, Premià de Mar, Premià de Dalt, Palafolls i Arenys de Munt. Les sessions de formació bàsica que s'han portat a terme des de l'organisme comarcal també han despertat interès, amb la participació de setanta persones. Coincidint amb la regidora de Benestar Social de Mataró, Isabel Martínez, van assenyalar que aquesta trajectòria i l'experiència són un bon indicador que a partir d'ara es pot fer una bona feina.

LA FRASE

Hi ha un treball previ i ara volem unificar les administracions i les persones implicades
Dolors Gordi
Secretària del Departament de Benestar i Família

Aprofitar-se'n econòmicament

Des del juny de l'any passat el Departament de Benestar i Família ha atès a través del 012 fins a 150 trucades de tot Catalunya en què es denuncien maltractaments a gent gran. La meitat d'aquestes denúncies posen de manifest, en època de crisi, un increment dels abusos per temes econòmics. Per això des de l'administració s'ha treballat en la formació de professionals, tant del món sanitari com de la justícia i la seguretat, per mirar de detectar aquests casos. “És una realitat oculta que costa de denunciar molts cops pels mateixos afectats, i els professionals han de tenir eines per veure-la”, diu la responsable del programa, Lluïsa Giménez. De les denúncies rebudes només en una es van detectar maltractaments físics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.